Nokian Bell Labs -tutkimusyksikkö sanoo tehneensä merkittävän läpimurron kuitulinkin hyödyntämisessä mobiiliverkon tukiaseman kantataajuusyksikön ja radiopään yhdistämisessä. Bell Labs osoitti, että tavallisen 10G-kuidun viive riittää jopa tuleviin 5G-yhteyksiin.
Radiopään (RRH remote radio head) ja varsinaisen tukiaseman välinen liikenne toteutettiin CPRI-striiminä. Se edellyttää tyypillisesti alle mikrosekunnin latenssia, jotta yhteyksien ajoitus- ja synkronointivaatimuksety täyttyvät.
Käytännössä tämä on edellyttänyt kantataajuusyksikön ja radiopään liittämistä toisiinsa. Tulevissa jaetuissa mobiiliverkoissa radiopäät antenneineen kuitenkin halutaan usein sijoittaa erilleen varsinaisesta laskentayksiköstä.
Nyt Bell Labs on osoittanut, että yksiköiden välillä voidaan käyttää passiivista NG-PON-kuituyhteyttä. Eli radiopäät voidaan liittää tukiasemaan normaaleilla kuituyhteyksillä, joita käytetään esimerkiksi kotitalouksien FTTH-toteutuksissa.
Ensimmäistä kertaa maailmassa demottu 10G-kuituyhteys tukiasemaelementtien välillä osoittaa, että on mahdollista kustannustehokkaasti toteuttaa tulevia 5G-radiosoluja. Operaattorien kannalta tämä on erittäin hyvä uutinen, koska 5G-runkoyhteys ei monilla aluiella vaadi erillisen verkon rakentamista.