Siinä missä Suomen kesäsään ankeus näkyy suurin piirtein ulos vilkaisemalla, elektroniikassa ja monissa tuotantolaitoksissa tarvitaan erittäin tarkkaa lämpötilaa. NIST eli National Institute of Standards and Technology on nyt kehittänyt menetelmän, jolla lämpötila voidaan mitata erittäin tarkasti ja nopeasti.
Lämpötilan määrittäminen veden käyttäytymisen perusteella on moniin tarkoituksiin valitettavan epätarkka menetelmä. Esimerkiksi ns. raskasvesi - vesiatomi johon on kiinnittynyt neutroni - vaikuttaa mittaustarkkuuteen. Samoin käytettävä materiaali.
Ensi vuonna SI-järjestelmässä lämpötilan mittaus on vaihtumassa fyysisten materiaalisen mittaamisesta luonnonvakioiden käyttöön. NIST:n menetelmä mittaa aineista Boltzmannin vakiota eli elektronien liikettä. Materiaalin lämpötila voidaan laskea suoraan sen sisältämästä energiasta.
NIST:n rakentama lämpömittari on nimeltään QVNS eli kvanttijännitekohinalähde. Se mittaa lämpötilaa resistorien elektronien jännitekohinan perusteella.
Kun lämpötila määritellään kvanttimekaanisten vaikutusten avulla, päästään eroon kaikista epäpuhtauksien aiheuttamista epätarkkuuksista. Jotta Boltzmannin vakioon perustuva kvanttimittari pääsee SI-standardiksi, sen pitää pystyä pienempään suhteelliseen epävarmuuteen kuin 1 ppm. NIST:n laite yltää näihin vaatimuksiin.
Uusi lämpötilastandardi määritellään SI-järjestön lämpötilakomiteassa (Consultative Committee on Thermometry of the International Committee for Weights and Measures) marraskuussa 2018.