HMD Global on esitellyt ensimmäisen "lippulaivaluokan" Android-älypuhelimensa. Nokia 8 tuo teknisesti monta tervetullutta lisää uutaan Nokia-perheeseen, mutta samalla laite yrittää tehdä jotain todella vaikeaa: aloittaa kokonaan uutta trendiä.
Eilen illalla Lontoossa esitelty "kasi" on saanut ristiriitaisia arvioita. Toisaalta laitetta on moitittu yllätyksettömäksi, toisaalta muutama tekninen ratkaisu on saanut kehuja. C-tyypin USB-liitin on askel eteenpäin, vaikka data kulkeekin vain Gen 1 -määrityksen nopeudella eli viisi gigabittiä sekunnissa.
Nokia 8:n puhutuin ominaisuus on taatusti tuplatakakameran ja etukameran yhdistelmä. Takakamera koostuu kahdesta 13 megapikselin kennosta, mikä on tuttu monen muun valmistajan ratkaisuna. Nokian kumppani on vanha tuttu ei Zeiss, jonka kanssa on toteutettu takavuosina markkinoiden parhaat älypuhelimet.
Uutta on se, että etukamera on myös 13 megapikselin ja että kameroilla voidaan kuvata samanaikaisesti. Käyttäjä voi tuottaa sekä livevideota että tallennusta, jossa on mukana molempien ruutujen näkymä. Tätä HMD Global kutsuu nimellä "bothie".
Selfiellä on erilainen historia takanaan. Taitelijat ovat tehneet omakuvia aina ja vuonna 2010 esitelty iPhone 4 toi selfiet nykyaikaan. Iso selfiebuumi alkoi vuonna 2013, joten vei useamman vuoden tehdä siitä haluttu, toivottu ja käytetty ominaisuus.
Bothiellakin on edessään oma kehityskäyränsä. Tekniikalle löytää kyllä käyttöä vaikkapa urheilusuoritusten tai yleisötapahtumien kuvaamisessa, mutta sen läpilyönti edellyttää silti suuren yleisön innostumista. Se voi vaatia Applen tai Samsungin mukaan lähtöä.
Nokia 8 on silti HMD Globalille askel oikeaan suuntaan. Laitteessa on OZO-äänen myötä omaa, nokialaista vaikutetta. HMD Globalin ensimmäisissä uusissa nokioissa - ETN:llä testissä oli Nokia 6 - oli paljon hyvää, mutta ne olivat myös vähän persoonattomia. Nokia 8 vie brändiä ainakin eteenpäin.
Nokia 8 maksaa 600 euroa eli se asettuu premium-mallien hintahaitarin alapäähän. Hinta on kuitenkin kova, joten ostopäätöskin vaatii enemmän.