Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Fläkt Woods Oy ovat kehittäneet virtaussäätimen, jonka ansiosta rakennusten ilmanvaihto mukautuu todellista kysyntää vastaavaksi ja parantaa siten sisäilmanlaatua ja energiatehokkuutta. Virtaussäädin hyödyntää ultraääneen perustuvaa virtausanturia, joka sopii hyvin esimerkiksi vaativiin sairaalaolosuhteisiin ja kouluihin.
Nykyiset ilmanvaihtojärjestelmät perustuvat arvioituun keskimääräiseen käyttöasteeseen, eivätkä ne pysty mukautumaan käyttöasteen yllättäviin muutoksiin. Esimerkiksi kokoushuoneessa sisäilman laatu voi olla huono riittämättömän ilmastoinnin vuoksi arvioidun käyttäjämäärän ylittyessä tai vaihtoehtoisesti ilmastointi pauhaa täysillä tyhjässä tilassa, jolloin energiaa kuluu hukkaan.
VTT ja Fläkt Woods kehittivät Tekes-rahoitteisessa ULVI-yhteisprojektissa ratkaisuksi uuden virtausanturin, joka mahdollistaa luotettavan mittauksen koko nopeusalueella, myös pienillä virtauksilla. Ilmanvaihtojärjestelmässä ei tarvita likaa kerääviä eikä tilaa vieviä mittalaitteita. Huoltovapaa, hiljainen ja tarkka älyanturiratkaisu ei myöskään aiheuta painehäviöitä.
- Ultraäänipulssi lähetetään ilmastointikanavan säteen suuntaisesti ja mitataan differentiaalisesti. Tällä mittausjärjestelyllä eliminoimme monia virhelähteitä ja mittauksesta saadaan siten erittäin tarkka, kertoo tutkimustiimin vetäjä Anu Kärkkäinen VTT:ltä.
- Uuden virtaussäätimen avulla huonetilaan saadaan juuri oikea ilmamäärä senhetkisen kuormituksen mukaan. Kiinteistön koko elinkaaren kustannukset laskevat, kun ilmanvaihto toimii tarkasti ja tarpeenmukaisesti. Tarpeenmukainen ilmastointi pienentää energiakustannuksia 45 - 50 prosenttia, sanoo tuotepäällikkö Timo Kaasalainen Fläkt Woodsilta.
Tuote lanseerataan ensimmäisenä Suomen ja Ruotsin markkinoille syyskuussa.