Apple esitteli eilen illalla uudet iPhone 8 -puhelimet sekä 10-vuotisjuhlan kunniaksi juhlamalli iPhone X:n. Uusi lippulaiva on tolkuttoman kallis älypuhelin, jossa on teknisesti mielenkiintoista uutta, mutta myös muualla jo käytettyä tekniikkaa. Ja iPhone X:n käyttöliittymä muistuttaa suomalaista Jollaa ja Nokia N9-mallin Meegoa.
Eilinen julkistustilaisuus oli vaikea pääjohtaja Tim Cookille. Käytännössä kaikki tekniikat ja laitteiden yksityiskohdat oli jo vuodettu julkisuuteen, ilmeisesti Applen sisältä. Eikä Cookin karisma yllä lähellekään Steve Jobsia.
Mitä sitten jäi uutuuksista käteen? iPhone 8 -mallit ovat hienoja laitteita, vaikkeivät nyt saakaan ansaitsemaansa huomiota. Niissä käytetään samaa A11 Bionic -sovellusprosessoria kuin iPhone X:ssä. Piirillä on 4,3 miljardilla transistorilla kuusi CPU-ydintä: kaksi tehoydintä ja neljä energiatehokkaampaa.
A11-piirillä on ensimmäinen Applen suunnittelema grafiikkaprosessori. Sitä on ollut työstämässä esimerkiksi moni Imagination Technologiesilta värvätty suunnittelija. iPhone 8:n Plus-versiossa on kaksi kamerakennoa.
Kaikissa uusissa Apple-puhelimissa on langaton lataus. Sen hehkuttaminen tuntui hieman huvittavalta, koska Androidissa tekniikka on ollut jo vuodesta 2009. Halvin kasimalli maksaa 699 dollaria, halvin Plus-malli satasen enemmän. Muistia laitteissa on 64 tai 256 gigatavua.
X-malli on uutuuksista mielenkiintoisin. Kotinäppäin on poissa, samoin sormenjälkianturi. Tämä on johtanut UI:n muokkaamiseen, sillä nyt kotiin palaaminen edellyttää mainitusta Nokian N9-mallista ja Jollista tuttua swipe-pyyhkäisyä. Laite herää henkiin näyttöä napauttamalla. Tämä kaikki on tuttua monista muista laitteista, vaikka Apple ne nyt mullistavina uutuuksina esittelikin.
X:n näyttö erottelee 2436 x 1125 pistettä, 459 pikseliä tuumalla. Huomionarvoista on, että ensimmäistä kertaa iPhonessa käytetään OLED-paneelia. Aiempaa parempaa tarkkuutta kutsutaan nimellä Super Retina.
Isoin uusi ominaisuus on FaceID eli laitteen lukituksen poisto kasvokuvan tunnistuksella. Se tapahtuu näytön yläreunan TrueDepth-kameraosalla, jossa on normaalin 7 megapikselin kameran lisäksi infrapunakamera, antureita ja pisteprojektori. Syvyyskamera tunnistaa pisteitä kasvoista, muodostaa niistä 3-ulotteisen mallin ja vertaa kuvaa tietokannassa olevaan kasvomalliin. Kaikki laskenta tapahtuu reaaliajassa 600 miljardia laskuoperaatiota sekunnissa suorittavalla A11 Bionic -prosessorilla. Mitään dataa ei lähetetä pilveen, joten A11 on oikeasti neuroverkkoalgoritmeja työstä suoritin.
FaceID on Applen mukaan turvallisempi kuin TouchID. Väärän postitiivisen tunnistuksen mahdollisuus on yksi miljoonasta. Demoissa tunnistus näytti olevan suht nopeaa, vaikka ensimmäisellä kerralla esitys tietysti epäonnistui.
X on kaikkiaan hieno laite. Kuluttajat päättävät, onko halvimmillaankin reilusti yli tuhannen euron hinta kohdallaan.