Monessa yrityksessä on käynnissä projekti, jossa vanhat tietojärjestelmät tuodaan nykyaikaan webbirajapintoineen. Tämä edellyttää osaamista esimerkiksi konttitekniikasta, tietoturvasta ja erilaisista rajapinnoista. - Ketterät devaajat viedään nyt käsistä, sanoo Red Hatin ratkaisuarkkitehti Ilkka Tengvall.
Red Hat on viimeksi yhdessä Accenturen kanssa modernisoinut Nordean tietojärjestelmää. Kyse on isosta projektista. - Paljon järjestelmiä, joista monet on ulkoistettu eri paikkoihin. Konttien avulla voidaan järjestelmää ja prosesseja yksinkertaistaa ja ennen kaikkea nopeuttaa testaamista, Tengvall sanoo.
Oma konesali vai data julkiseen pilveen, mietitään nyt niin pienissä kuin suurissa yrityksissä. Ilkka Tengvallin mukaan moni sanoo datan olevan omassa konesalissa, vaikka käytössä on Tiedolta tai vastaavalta paikalliselta palveluntarjoajalta ostettu pilvi. Termeistä huolimatta julkisen pilven vetovoima on suuri. - Julkiseen pilveen voi laittaa valtaosan erilaisista julkisista palveluista webbisivuista lähtien.
- Tietosuojattua asiakasdataa julkiseen pilveen ei usein olla viemässä, Tengvall sanoo. Sen sijaan väliin tulee rajapinta, jonka kautta palvelu keskustelee tietokantojen kanssa. Ja koska vanhat tietokannat tietueineen halutaan pitää ennallaan, väliin tarvitaan melkoinen määrä koodia.
Tengvallin mukaan esimerkiksi OP-ryhmä haki taannoin julkisesti kahtasataa kehittäjää. - Eihän sellaisia määriä DevOps-ammattilaisia löydy Helsingistä. Kysyntä osaajille on valtavaa.
Kysyntä selittää sekin, että taustalla on usein kymmeniä vuosi vanhoja järjestelmiä. Ei sellaisia ryhdytään koodaamaan uudestaan nollasta. - Yleensä lähdetään siitä, että vanha toiminnallisuus piilotetaan rajapintojen taakse, jonka eteen voidaan rakentaa uutta toiminnallisuutta rajapintoja hyödyntäen.
Helpoiten tämä käy, jos ratkaisut on tuotteistettu kuten Red Hatissa. - Tässä olemme onnistuneet, Tengvall sanoo ja nostaa esimerkiksi OpenShift- konttikehitysalustan sekä sen päällä ajettavat integraatio- ja 3Scale-rajapintatyökalut esimerkiksi hyvästä tuotteistuksesta.
Samalla Red Hatin imago on kehittynyt. Vanha kuva linux-talosta olikin jo vähän vanhentunut. - Linux on edelleen tärkeä osa meitä, mutta nyt meidät ymmärretään hybridipilviratkaisujen toteuttajana, Tengvall päättää.