Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle on asennettu oma supertietokoneensa. Linux-pohjaisen koneen avulla testataan, millaista rautaa matka Marsiin vaatisi. Kyse on Hewlett Packard Enterprisen ja NASAn yhteishankkeesta.
HPE:n rakentama kone on nimeltään Spaceborne. Se on käytännössä Apollo 40 -palvelin, joka käyttää linuxia ja operoi vesijäähdytetyssä kotelossa. Konetta testataan vaikeissa oloissa vuoden ajan, koska sen verran kestää matkata Marsiin.
Avaruusaluksissa on tietysti ollut aina tietokoneita ja niiden suorituskyky on kasvanut koko ajan. Iso osa raskaasta laskennasta on kuitenkin tehty maassa, koska aluksissa tarvittavaa tehoa ei ole ollut. Marsiin data kuitenkin matkaa 20 minuuttia yhteen suuntaan, mikä asettaa aika hankalia haasteita maan ja aluksen välisille yhteyksille.
HPE onnistui heti käynnistämään ISS-asemalle asennetun Spaceborne-koneen. Se ylsi välittömästi yhden teraflopsin suorituskykyyn (biljoona laskutoimitusta sekunnissa). Tämä on noin 30 kertaa läppäriä tehokkaampaa laskentaa.
Spaceborne lähetettiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta elokuun 14. päivä Space-X-raketilla.
Ei avaruudessa olosta pelkästään harmia ole. Tietokone painaa maassa 56 kiloa, mutta avaruuden painottomuudessa se pysyy paikallaan parilla hennolla ruuvilla.