NB-IoT on 4G-tekniikan laajennus, joka mahdollistaa anturien ja monien muiden laitteiden datan siirtämisen olemassa olevan 4G-liikenteen seassa. Ensimmäisiä verkkoja testataan jo Suomessakin. Kaupallisesti toiminta alkaa laajamittaisesti ensi vuonna.
Telia ja RD Velho aloittivat syyskuussa yhteistyön, jossa tehdään Narrow Band IoT -verkkoihin pohjautuvia ratkaisuja. Yhtiöt visioivat, että tulevaisuudessa jokaisella nelikilometrillä voi olla satojatuhansia NB-IoT-antureita. Tämä voi mullistaa monet toimialat täysin.
Telia ja RD Velho tekevät yhdessä asiakaskohtaisia laite- ja anturitoteutuksia sekä mahdollistavat niiden testaamisen ennen kaupallisten tuotantoverkkojen aukeamista. Ensimmäiset asiakassopimukset on allekirjoitettu ja toteutushankkeet ovat käynnissä.
Telia tuottaa NB-IoT -verkon ja IoT-alustaratkaisun. RD Velho suunnittelee ja toteuttaa laite- tai palveluratkaisun asiakkaan tarpeen mukaisesti. Hankkeiden tuloksista ja niistä saaduista kokemuksista raportoidaan myöhemmin syksyn aikana.
NB-IoT kisaa tietenkin muiden IoT-verkkotekniikoiden kanssa. Erityisesti LoRa ja Sigfox ovat kehityksessä paljon pidemmällä ja kaupallisia verkkojakin on jo käytössä useimmissa maissa.
NB-IoT ottaa nämä etumatkailijat kuitenkin nopeasti kiinni. Suurin syy tähän on se, että verkkoinfra on jo valmiina. LoRa-verkon joutuu joko itse pystyttämään tai käyttämään paikallisen operaattorin verkkoa. NB-IoT:ssä riittää, että solmu on 50 kilometrin säteellä lähimmästä LTE-tukiasemasta. Suomessa näin on käytännössä aina.
Erinomaisen kuuluvuutensa ansiosta NB-IoT:ta voidaan hyödyntää myös heikomman kuuluvuuden paikoissa, esimerkiksi kellareissa. Teknologia sopii hyvin myös patterilla toimiviin laitteisiin ja kohteisiin, jotka lähettävät pieniä määriä mittausdataa epäsäännöllisesti sekä vaativat pitkää toiminta-aikaa.
Vuonna 2020 Pohjoismaissa on arviolta jopa kymmeniä miljoonia nettiin kytkettyä NB-IoT-anturia.