Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetty innovaatio ”Pienjännitteinen tasasähkönjakelujärjestelmä julkiseen sähkönjakeluun” sai Suomen Messusäätiön myöntämän Teknologia-palkinnon. Ensimmäistä kertaa jaettu palkinto on summaltaan 10 000 euroa. Palkinto julkistettiin tänään Messukeskuksessa avautuneen Teknologia 17 -tapahtuman yhteydessä.
Tutkimusryhmässä olivat professori Jarmo Partanen, professori Pertti Silventoinen, TkT Andrey Lana, TkT Pasi Nuutinen, TkT Pasi Peltoniemi, TkT Antti Pinomaa, DI Tero Kaipia, DI Janne Karppanen ja DI Aleksi Mattsson.
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on vuodesta 2005 alkaen tutkittu pienjännitteiseen tasasähköön (LVDC) perustuvaa sähkönjakelujärjestelmää yhteistyössä alan teollisuuden kanssa. Tavoitteena on ollut kehittää nykyistä vaihtosähkönjakelutekniikkaa kustannustehokkaampi vaihtoehto julkisten sähkönjakeluverkkojen uusimiseen vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia.
– Tutkimustyön tuloksena on syntynyt innovaatio aktiivisesta LVDC-jakelusta, jossa historiasta tuttu tasasähkö on yhdistetty moderniin tehoelektroniikkaan, verkkotekniikkaan ja tietojärjestelmiin. LVDC:n liiketoimintapotentiaali Suomessa on 40–60 miljoonaa euroa vuodessa ja sen arvioitu maailmanlaajuinen vuosittainen markkinapotentiaali lasketaan miljardeissa, kertoo professori Jarmo Partanen.
Palkintoraati kiitteli innovaation ajankohtaisuutta ja taloudellista merkitystä. Ratkaisu madaltaa sähkön siirtokustannuksia ja palvelee hyvin kotimaista sähköntuotantoa.
– Innovaatio mahdollistaa sähkönjakeluverkkojen rakentamisen nykyistä edullisemmin, parantaa sähkönjakelun luotettavuutta ja myrskyvarmuutta. Lisäksi samankaltaisille teknologioille on myös useita muita käyttökohteita, mm. laivoissa, kiinteistöissä, sähköautojen latausjärjestelmissä, totesi palkintoraadin sihteerinä toiminut myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström Messukeskuksesta.
Kuvassa Pasi Nuutinen ja Tero Kaipia vastaanottamassa palkintoa. (Kuva Kimmo Brandt.)