Tämä ei ole älypuhelin. Tämä ajattelee. Tämä oppii. Kuten sinä. Tämä on älykäs kone. Näin hehkutti Huawein kuluttajapuolen pääjohtaja Richar Yu uutta lippulaivamalliaan eli Mate 10 -puhelinta sen globaalissa lanseeraustilaisuudessa Münchenin olympiapuistossa.
Yu hehkutti ennen kaikkea sitä, että Mate 10 ja sen isoveli Mate 10 Pro ovat ensimmäiset älypuhelimet, joiden sisällä jyllää NPU-tekoälyprosessori. Kuluttajat eivät kuitenkaan ole kovin kiinnostuneista siitä, mitä laitteen sisällä on, vaan siitä mitä sillä voi tehdä. Miten Mate 10 vastaa huutoon?
Itse asiassa aika hyvin. NPU-prosessori suoriutuu erinomaisesti esimerkiksi kuvan prosessoinnista. Richard Yun mukaan Mate 10 Pro on kuvankäsittelyssä lähes kaksi kertaa nopeampi kuin iPhone 8 Plus. Samsungin Note 8 jäi jo 20 kertaa hitaammaksi. Mate 10:n NPU-piiri pystyy prosessoimaan yli 2000 kuvaa minuutissa.
Uutuusmallien Kirin 970 -prosessori on oppinut jo yli sadasta miljoonasta kuvasta, joten se tunnistaa erilaisia kohteita ja näkymiä prosentilla. Kun laitteen kameran osoittaa esimerkiksi lemmikkiin, puhelin tunnistaa sen ja asettaa kuvausasetukset optimaalisiksi. Kirin 970 -piiri tunnistaa tällä hetkellä 13 objektia ja näkymää tunnistaa. Demossa toiminto toimi hienosti.
Tekoälyä voidaan käyttää myös audiotoiminnoissa. Mate 10 oppii tuntemaan käyttäjänsä puheen, joten äänekkäissä tiloissa laitteella voi soittaa kuiskaten. Kirin 970 tunnistaa käyttäjänsä, suodattaa ulkopuolisen hälinän ja välittää puheen selkeänä vastaanottajalle.
Tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia on tällä hetkellä vähän. Tämä tilanne paranee ensi vuonna, kun laitteet alkavat tukea Androidin uutta AI-rajapintaa. Käytännössä sovelluskehittäjät voivat kehittää sovelluksia, joissa esimerkiksi NPU-prosessorin laskentaa voidaan hyödyntää.
On myös odotettavissa, että tekoälyä sisältäviä älypuhelimia alkaa nyt tulla markkinoille enemmän. Sen edellytyksenä on älykkäämpään laskentaan paikallisesti pystyvä prosessori, eikä niitä vielä ole kovin montaa. Palvelinkoneiden tekoälyyn puhelimissa ei ole mahdollisuuksia, sillä ei tietenkään ole käytännöllistä esimerkiksi ladata kaikkia preview-kuvia pilveen analysoitavaksi. Se veisi aina liian paljon aikaa. Laitteen pitää pystyä tekemään tämä paikallisesti.
Käyttäjä näkee tekoälyn muutaman nopeammaksi ja älykkäämmäksi muuttuneen sovelluksen lisäksi ennen kaikkea pidempänä toiminta-aikana. Monessa sovelluksessa NPU-pohjainen laskenta on 20 prosenttia nopeampaa kuin perinteisellä CPU+GPU-arkkitehtuurilla. Energiatehokkuus kasvaa jopa 50 prosenttia.
Hinnat ja saatavuus
Huawein uutuuksista Mate 10 Liten ja Mate 10 Pron ennakkomyynti alkaa Suomessa 30. lokakuuta. Mate 10 Pron ennakkotilaajat saavat 149 euron The EnVizion 360 -kameran kaupanpäälle. Mate 10 Lite tulee kauppoihin 6.11.2017 ja Mate 10 Pro 27.11.2017.
Huawei Mate Lite 64 gigatavun tallennustilalla ja 4 gigatavun RAM-muistilla maksaa 399 euroa. Huawei Mate 10 Pro 128 gigan tallennusmuistilla ja 6 gigan RAM-muistilla maksaa 799 euroa.