Kaikenlainen kuvantaminen perustuu valonilmaisimeen eli fotodetektoriin. Belgialaiset IMECin ja Holstin tutkimuskeskukset ovat nyt yhdessä kehittäneet maailman ensimmäisen taipuisan valonilmaisimen. Innovaatio voi mullistaa esimerkiksi röntgenlaitteiden markkinat.
Tutkijat muistuttavat, että taipuisa muoto on valonilmaisimelle kaikkein luonnollisin – ajatellaan vaikkapa ihmissilmä. Kuitenkin valonilmaisimet ovat tällä hetkellä litteitä. Tämä johtaa ns. reunahäipymään kuvissa, kun valo osuu detektoripintaan reunalla eri kulmassa.
Taipuisa detektori korjaa tämän ongelman luonnostaan. Aiemmin kehitetyt taipuisat prototyypit on valmistettu ohentamalla lasi- tai piialustaa ja taivuttamalla sitä. Tämä on johtanut varsin hauraisiin rakenteisiin. Tuottamalla detektori suoraan taipuisalle muovialustalle johtaa kevyempään, kestävämpään ja mekaanisesti hyvin joustavaan ratkaisuun.
Taipuisan detektorin avulla voidaan rakentaa hyvin pieniä optisia laitteita ja jopa minikokoisia röntgenlaitteita. Esimerkiksi 3D-kuvantimet ovat hyvin suurikokoisia laitteita. Belgialaisinnovaatio voi mahdollistaa näiden kutistamisen jopa puolta pienemmäksi.
Valonilmaisin on vasta proto, mutta sillä on jo toteutettu CBCT-laite (cone-beam CT), joka muodostaa objektista 3D-röntgenkuvan yhdistämällä toisiinsa sarjan kaksiulotteisin röntgenkuvia.