Automatisoitu tuotanto edellyttää IT-järjestelmien väliseltä datansiirrolta alle 1 millisekunnin viivettä eli latenssia. Rittalin myyntijohtaja Mikko Ahon mukaan monille toimiva ratkaisu olisi valmiiksi konfiguroitu, konttiin rakennettu konesali.
Koska automatisoitu tuotanto generoi valtavan määrän dataa ja koska tätä dataa täytyy voida prosessoida viiveettä, nykyisin yleisten pilvikonesalien nopeus ei aina riitä.
Niinpä yhä useammat teollisuusyritykset ovatkin ottaneet käyttöön niin sanottuja edge-datakeskuksia. Nimensä mukaisesti nämä sijaitsevat tuotantolaitosten reunamilla tai jopa suoraan tehdasrakennusten sisällä.
- Lähelle sijoitetut datakeskukset pystyvät prosessoimaan automatisoidussa tuotannossa vaadittavan datavirran riittävän pienellä latenssilla, jolloin dataa pystytään hyödyntämään tuotannon ja logistiikan hallinnassa, Aho tiivistää tämän edge-mallin etuja.
Edge-datakeskusratkaisua valittaessa yrityksellä on useita vaihtoehtoja. Mikko Ahon mukaan perinteiset ratkaisut, kuten konesalin rakentaminen olemassa olevaan siivouskomeroon, pilvikapasiteetin kasvattaminen tai co-location -palvelun hankkiminen eivät ole parhaita ratkaisuja.
- Komeroviritys vie aikaa ja rahaa, lisäpilvi sijaitsee edelleen kaukana eikä riitä tiputtamaan latenssia, ja co-location toimii tässä edge-tarkoituksessa vain, jos palveluntarjoajan sali sattuu sijaitsemaan lähistöllä, hän kertoo.
Usein toimivin ratkaisu edge-datakeskukselle onkin ennalta konfiguroitu, valmis ”konttikonesali”. Tuotantolaitoksen kylkeen voidaan pystyttää omassa dedikoidussa tilassaan sijaitseva datakeskus, joka sisältää palvelinten lisäksi myös kaiken muun tarvittavan: räkit ja muut komponentit, virransyötön ja jäähdytyksen
- Kaikki täysikokoisen konesalin ominaisuudet mahtuvat miniatyyrikokoiseen konttiin. Eristetty sijoittelu takaa sen, että ulkopuoliset riskitekijät eivät pysty häiritsemään tuotantoa”, Aho sanoo.
Edge-datakeskusta ei siis ole tarkoitettu pilviratkaisun korvaajaksi, vaan sen täydentäjäksi. - Hybridimalli, jossa hyödynnetään sekä pilveä että omaa edgeä, on IoT-aikakaudella järkevin toimintamalli useimmille teollisuusyrityksille, Aho tiivistää.