Nature Communications -lehdessä on julkaistu Utahin yliopistossa tehty innovaatio, joka saattaa olla läpimurto matkalla kohti terahertsitaajuudella toimivia tietoliikennepiirejä ja prosessoreja. Innovaatio perustuu Venäjällä 1830-luvulla löydettyyn mineraaliin eli perovskiittiin.
Utahin yliopiston elektroniikan ja tietotekniikan sekä fysiikan ja astronomian laitosten tutkijat keksivät, että tietyntyyppinen perovskiitti, joka on yhdistelmä orgaanista ja epäorgaanista materiaalia, ja jolla on sama rakenne kuin alkuperäisellä mineraalilla, voidaan kerrostaa piikiekon päälle tulevaisuuden tietoliikennepiirien valmistamiseksi.
Tutkimusta johtivat professorit Ajav Nahata ja astronomia professori Valy Vardey (kuvassa vas.). Sijoittamalla erikoistyyppisen monikerroksisen perovskiittikalvon piikiekon päälle he onnistuivat moduloimaan rakenteen läpi kulkevia terahertsiaaltoja käyttämällä yksinkertaista halogeenilamppua. Säteilyn amplitudin modulointi on tärkeää, koska siten tällaisessa tietoliikennelinkissä lähetettäisiin dataa.
Terahertsilähetin käyttäisi sähkömagneettista säteilyä 100-10000 gigahertsin välisellä alueella. Esimerkiksi nykyälypuhelimet toimivat noin kahden gigahertsin molemmin puolin.
Nahatan ja Vardenyn innovaatio on monella tapaa merkittävä. Aiemmin terahertsiaaltojen modulointiin on tarvittu kallista huipputeholaseria. Edullisen lampun lisäksi tutkijat onnistuivat moduloimaan eri valon värejä. Tämän ansiosta samalle piille voitaisiin sijoittaa hieman erilaisia perovskiitteja, ja kutakin aluetta voitaisiin kontrolloida eri väreillä lampusta. Tämä ei helppo toteuttaa perinteisillä puolijohteilla kuten pii, tutkijat muistuttavat.
Professorit muistuttavat, että vie vielä ainakin 10 vuotta ennen kuin terahertsiluokan piirit ovat kaupallisessa käytössä.