Suomi täyttää viikon kuluttua sata vuotta. Pieneksi maaksi kehittäjämme ovat saaneet aikaan monia kansainvälisestikin tärkeitä innovaatioita. Osa niistä on mullistanut teollisuudenaloja, osa käynnistänyt aivan uusia. Mutta mikä niistä on arvokkain? Sijalle viisi asettuu taajuusmuuttaja.
Taajuusmuuttajan isä on Strömbergillä ja sittemmin ABB:llä pitkän uran tehnyt suunnitteluinsinööri Martti Harmoinen, joka palkittiin taajuusmuuttajan kehityksestä Suomalaisella insinööripalkinnolla vuonna 1981.
Taajuusmuuttajan taustalla oli todellinen ongelma. Oikosulkumoottorille haluttiin kehittää tekniikka, jolla se toimisi säädettävällä nopeudella vaihtovirtaverkossa. Harmoisen johdolla keksittiin, että PWM-tekniikka eli pulssin leveyttä moduloimalla voitiin säätää sähkömoottorin nopeutta.
Ensimmäinen proto vamoistui vuonna 1970 ja vuonna 1982 taajuusmuuttaja osoitti voimansa Helsingin metrojunien moottoreissa. Työ jatkui SAMI-tuoteperheen myötä.
Taajuusmuuttaja oli monella tapaa edellä aikaansa, ei vähiten sen takia, että laitteella voidaan säästää paljon energiaa. Se on mitä vihreintä tekniikkaa, jonka juuret ovat suomalaisessa insinöörityössä 1970-luvulla.