Suomi-innovaatioiden listalla on päästy kakkossijaan. Toiseksi parhaimmaksi innovaatioksi oli ehdolla useita eri keksintöjä ja laitteita, mutta valinta kohdistui kommunikaattoriin. Vuonna 1996 esitelty sarjan ensimmäinen laite oli samalla maailman ensimmäinen älypuhelin.
Nokia 9000 -malli ilmestyi vuonna 1996. Sen kehitysprojektia veti Reijo Paajanen, jota kutsutaan yleisesti kommunikaattorin isäksi. GEOS-käyttöjärjestelmää käyttäneen laitteen prosessori oli 25 megahertsin (!) kellotaajuudella operoiva 80386-suoritin.
Nykymittapuulla kommunikaattori oli tietysti vaatimaton laite. Se painoi lähes 400 grammaa, muistia oli yhteensä 8 megatavua ja harmaasävynäyttö erotteli 640 x 200 pikseliä. Ajatus suuresta näytöstä, qwerty-näppäimistöstä ja mahdollisuudesta ajaa toimistosovelluksia ja selainta – toiminnan sujuvuudesta voidaan ehkä olla montaa mieltä – oli kuitenkin vallankumouksellinen.
Kommunikaattorista esiteltiin selvästi paranneltu versio kaksi vuotta myöhemmin. 9110-malli painoi enää 250 grammaa. Laitekonsepti eli 15 vuoden ajan, viimeiseksi malliksi katsottiin Nokia E7 -mallia, jossa oli qwerty-näppäimistö. Laite oli kuitenkin useimmille liian kallis ja siksi siitä tuli jonkinlainen status-symboli.
”Kommari” oli kuitenkin ensimmäinen puhelin, jolla saattoi lähettää sähköposteja (ja faksejakin), joten se aloitti älypuhelimen aikakauden.