Optiset tietokoneet ovat askeleen lähempänä. Lontoon Imperial Collegen tutkijat ovat onnistuneet pakottamaan valon kapeaan kanavaan. Innovaatio mahdollistaa valon prosessoinnin paljon aiempaa lyhyemmällä matkalla.
Valo ei helposti vaikuta itseensä. Siksi valon mukana kulkeva informaatio täytyy muuntaa sähköiseksi signaaliksi ja tien toisessa päässä taas takaisin.
Kun kaksi valonsädettä törmää, eivät fotonit vaikuta toisiinsa samoin kuin törmäävät elektronit. Tietyillä optisilla materiaaleilla voidaan saada fotonit vaikuttamaan toisiinsa, mutta yleensä vaikutus on hyvin heikko. Tämän takia tarvitaan pitkä etäisyys, jonka matkalla vaikutusta vahvistetaan niin, että se saadaan hyödynnettyä.
Science-lehdessä julkaistun periaatteen mukaan valo voidaan pakottaa 25 nanometrin levyiseen kanavaan, mikä vahvistaa sen intensiteettiä. Tämän ansiosta fotonit vaikuttavat toisiinsa paljon, peräti 10 000 kertaa aiempaa lyhyemmällä matkalla.
Valon kontrolloiminen näin lyhyillä etäisyyksillä on tärkeä askel tiellä kohti piirejä, joissa käytetään valoa elektronisten komponenttien sijaan informaation siirtoon. Tällainen optinen laskenta ei käytännössä tuottaisi lämpöä, joten valo tekisi prosessorit ja tietokoneet paljon nykyistä nopeammiksi ja tehokkaammiksi.
Imperialin tutkijat rakensivat metallikanavan polymeeriin, jota on aiemmin tutkittu aurinkokennokäyttöön. Metallit ovat läpinäkyviä materiaaleja tehokkaampia valon keskittämisessä. Niitä käytetään myös sähköisten signaalien ohjaamiseen.