Suomen VIRVE-verkosta soitettiin tänään ensimmäinen roaming-ryhmäpuhelu Norjan Nodnett-verkkoon. VIRVEä operoivan Erillisverkkojen erikoisuunnittelija Peteveikko Lyly ja projektipäällikkö Markus Kujala kertoivat, että seuraava luonnollinen askel eri maiden viranomaisverkkojen roaming-kehityksessä on laajakaistaisen videon siirto. Videolle tulee tarvetta esimerkiksi valvontakameratallenteiden siirrossa eri maiden viranomaisverkkojen välillä.
Suomessa laajakaistaiset viranomaisyhteydet tulevat toimimaan operaattorien julkisen LTE-verkon päällä. Tekniikka testataan jo nyt ja Suomen VIRVE-verkkoe toimittaja Airbus on jo toimittanut Androidin päällä toimivan VIRVE-sovelluksen Erillisverkkojen testaukseen.
Videon siirto LTE-verkossa edellyttää tukiasemien päivittämistä PS-LTE-ohjelmistolla (Public Safety LTE), joka on 3GPP:ssä standardoitu tekniikka. Lyly ja Kujala arvioivat, että näitä yhteyksiä testataan maiden välillä ehkä jo vuonna 2019.
Pelkkä standardien valmistuminen ei vielä riitä. Viranomaiset edellyttävät tiukasti, että yhteys on erittäin luotettava. Periaatteessa julkisessa verkossa voitaisiin yksinkertaisesti priorisoida PS-liikenne ja katkaista kaikki muu tarpeen ajaksi, mutta Nokian PS-toiminnallisuus on tätä älykkäämpi.
Puheluiden, viestien ja ryhmäpuheluiden siirtyminen eri maiden Tetra-verkkojen välillä on vasta ensimmäinen askel viranomaisten yhteistyössä. Puheluroamingin toteuttamisessa haastavinta oli Lylyn ja Kujalan mukaan se, että TETRA-standardi on vasta 3-4 vuoden ajan tukenut roamingia verkkojen välillä kunnolla.
Toinen haaste oli se, että Norjan Nodnettin laitetoimittaja on Motorola. VIRVE-verkon tukiasemat ja keskukset toimittaa Nokia-taustainen Airbus, jonka aiemmin tunnettiin ranskalaiskonsernissa nimellä EADS. Päätelaitteissa on sama puhelukoodekki ja loppukäyttäjän kannalta puhelut toimivat samalla tavalla kuin verkon sisällä.
Aivan triviaali kehitystyö ei puheverkkovierailukaan ole. Laitetoimittajilla on aina omia pieniä virityksiään tukiasemissa ja keskuksissa. Suomesta soitettu VIRVE-puhelu siirtyy ensin tukiaseman kautta keskukseen ja sen jälkeen kahden megabitin runkoverkkoyhteyttä pitkin Oslon Nodnett-keskukseen, josta se – tai ne ryhmäpuhelun tapauksessa – jaetaan oikeaan tukiasemaan ja sieltä oikeille vastaanottajille.
TETRA-verkkoja on Euroopassa parisenkymmentä, mutta niiden kaikkien välillä roamingia ei tulla koskaan näkemään. - Suomesta ei tulla johtamaan pelastusoperaatiota Välimerellä, muistutti Lyly. Mutta kolmen Pohjoismaan rinnalle on luontevaa tulevina vuosina lisätä Viron Tetra-verkko. Ainakin tämänpäiväisen demon perusteella isoja teknisiä esteitä sen toteuttamiselle ei ole.