Tekes järjesti eilen älykkääseen kaupunkiin ja liikenteeseen keskittyvät 100 Lasissa! -tapahtuman. Sen päätti Nokian pääjohtaja Rajeev Suri, joka evästi yrityksiä omilla näkemyksillään älykaupungista. Surin mukaan data on uusi valuutta.
Surin mukaan edessämme on neljäs teollinen vallankumous. Siinä missä aiemmat kumoukset veivät kukin vuosisadan aikaa, siirtyminen digitaaliseen teollisuuteen tapahtuu yhden sukupolven aikana. – Muutoksen vaikutus tulee olemaan massiivinen ja koskettamaan kaikkia elämän- ja teollisuudenaluita.
Surin mukaan Nokia on työskennellyt yli 40 kaupungin kanssa älykkäiden tekniikoiden hyödyntämisestä eri puolilla maailmaa. Aina kehityksen ytimessä on kestävä ja laadukas tietoliikenneverkko.
- Verkko on sekä älykaupungin aivot että sen hermoverkko. Se tuo yhteydet kaikkialle, yhdistää kaupungin eri organisaatiot ja datakeskukset, kytkee koko rakenteen pilveen ja tuottaa vielä IoT-alustan datan keruuseen, Suri kuvasi.
Kaupungin muuttaminen älykkääksi merkitsee aina investointeja. Lyhytnäköiset eivät välttämättä halua investoida tekniikkaan, joka saattaa ensi alkuun jopa pienentää kaupungin tuloja. Suri kehotti kaupunkeja kuitenkin lähtemään rohkeasti kehittämään uutta.
Joskus tulos voi olla, kuten Tennesseessä sijaitsevassa Chattanoogan kaupungissa, jonne vedettiin Nokian johdolla laaja kuituverkko. Entisestä ”Amerikan rumimmasta kaupungista” tulikin yhtäkkiä haluttu paikka yrityksille. Samalla tavoin voivat houkuttavuuttaan parantaa myös suomalaiskaupungit.
Keskeiseksi osaksi älykaupunkia Suri nosti datan. Datan pitää tietenkin olla turvattu ja kunnioittaa yksityisyyttä, mutta sen avaaminen on välttämätöntä. – Datasta tulee uusi valuutta, Suri painotti.