Robotiikkainvestointien takaisinmaksuaika on lyhyt. Deloitten tutkimuksen mukaan robotiikkainvestointien takaisinmaksuaika on niitä hyödyntävillä yrityksillä alle yksi vuosi. Robottien odotetaan korvaavan tulevaisuudessa jopa viidesosan nykyisestä työvoimasta.
Lähes 80 prosenttia robotiikkaa hyödyntävistä yrityksistä uskoo niihin liittyvien investointien kasvavan merkittävästi seuraavan kolmen vuoden aikana. Suomessa liikkeellelähtö on ollut varovaisempaa, mutta robotiikan käyttöönoton uskotaan vilkastuvan myös täällä.
Yli puolet Deloitten robotiikkatutkimukseen vastanneista yrityksistä hyödyntää robotiikkaa tai on selvittänyt sen käyttöönoton mahdollisuuksia organisaatiossaan. Lisäksi lähes viidesosa harkitsee robotiikan käyttöönottoa seuraavien kahden vuoden aikana.
- Suomessa robotiikkaa on toistaiseksi testattu pääasiassa pilottiprojektien avulla. Onnistuneet kokemukset ovat kuitenkin rohkaisseet yrityksiä jatkamaan robotiikkakokeilujaan ja erilaisia jatkoprojekteja suunnitellaan nyt uusiin kohteisiin. Asiakkaamme pohtivat myös kognitiivisen automaation hyödyntämistä, eli robotiikkaa tukevien, usein analytiikkaan perustuvien, ratkaisujen käyttöönottoa lisäämään robotisoinnista saatavia hyötyjä, Deloitten robotiikkapalvelujen vetäjä Mika Kärkkäinen sanoo.
Suomessa suurin robottien hyödyntäjä on Valmet Automotiven tehdas Uudessakaupungissa. Korien kokoonpanossa yrityksellä on käytössään yli 600 robottia.
Yli 60 prosenttia Deloitten tutkimukseen vastanneista pitää robotiikkaratkaisuja strategisesti merkittävinä tai yrityksen kaikkia toimintoja koskettavina hankkeina. - Tyypillisesti robotiikkaratkaisujen käyttöönotto aloitetaan ensin toimintokohtaisesti, minkä jälkeen todetaan, että robotiikka koskettaakin koko yritystä. Suomalaisten yritysten kannattaisi rohkeasti nostaa robotiikka keskeiseksi strategiseksi alueeksi. Robotiikan hyödyntämisestä voi parhaimmillaan seurata yrityksille kokonaan uutta liiketoimintaa, Mika Kärkkäinen kannustaa.
Kärkkäisen mukaan kansainvälisestä vertailusta on nähtävissä, että keskimääräiset robotiikkainvestoinnit ovat muualla suurempia kuin Suomessa. - Ennustamme, että Suomi alkaa tämän vuoksi jäädä jälkeen muista maista tehokkuusvertailuissa, esimerkiksi palvelukeskusten ja tukifunktioiden kustannusten osalta. Robotit ovat jo normaali osa työvoimaa maailmalla, ja kannustamme suomalaisia yrityksiä pikapikaa kuromaan kiinni tätä kuilua, hän haastaa.
Deloitten tämänvuotiseen RPA-kyselyyn vastasi 400 asiakasta eri toimialoilta eri puolilta maailmaa. Tutkimus toteutettiin syksyllä 2017.