Kalifornian yliopiston Viterbi-insinöörikoulussa on kehitetty mullistava taajuuskampa, joka on merkittävästi aiempi pienempi ja vähemmän tehoa kuluttava. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Tutkijat uskovat esimerkiksi runkoverkkoyhteyksien optiseen salaukseen.
Merenpohjia pitkin kuitukaapeleissa kulkeva data on jatkuvasti sieppaamisen kohteena. Tällä hetkellä ongelma on se, ettei datan sieppaamista pysty mitenkään huomaamaan tai todentamaan.
Amerikkalaistutkijoiden kehittämä taajuuskampa muuntaa yhden aallonpituuden useiksi. Käytännössä yhdestä laserpulssista saadaan aikaan satoja pulsseja.
Taajuuskampa mahdollistaa signaalin kuljettaman datan salaamisen fotoniparien avulla. Fotoniparit täytyy luoda täysin samaan aikaan ja täysin samanlaisina, ja niiden energiasumman täytyy vastata täysin alkuperäisen laserin energiaa. Taajuuskamman avulla on mahdollista havaita, mikäli signaali on välillä siepattu, sillä se näkyy energiatasoissa.
USC Viterbissä kehitetyssä taajuuskammassa pii on korvattu orgaanisilla materiaaleilla. Laserin pintaan asennetaan yhden atomin paksuinen 25-atominen orgaaninen kerros, joka tekee aiemmin jääkaapin kokoisesta laitteesta pienen ja ohuen, ja aiempaan verrattuna 1000-kertaisesti vähemmän tehoa kuluttavan.
Tutkijat muistuttavat, että kestää vielä kauan ennen kuin kvanttisalaus on käytännössä valmis hyödynnettävissä valolla tapahtuvassa tiedonsiirrossa.