Jos nykyään soittaa puhelinpalveluun, nauhoitetuista pätkistä kuultua opastusta voi olla jopa ärsyttävää kuunnella. Massachusetts Institute of Technologystä spinnannut yritys kehittää tekoälybottia, joka osaa keskustella ihmisen tavoin. Pian et siis erota bottia oikeasta asiakaspalvelijasta.
Asialla on MIT:n tutkija Jeff Orkin, joka on aiemmin työskennellyt videopelien tekoälyn kehittäjänä. Hän vastasi yli 10 vuotta sitten F.E.A.R-pelin tekoälyn kehittämisestä. Vuodesta 2005 lähtien Orkin on tutkinut tekoälyn MIT:ssä ja nyt tuotokset on ulkoistettu uuteen Giant Otter Technologies -yritykseen.
Orkin tutkimusongelma on koko ajan ollut sama: kuinka koneet saa keskustelemaan kuten ihmiset? Giant Otterin alusta käyttää tekoälyalgoritmeja ja yleisöltä kerättyjä lausumia. Näiden avulla on rakennettu ”alhaalta-ylös”-tyyppisesti englanninkielen tietokanta, jonka avulla chattibotti osaa paremmin ymmärtää ihmisten puhetta ja kysymyksiä.
Jeff Orkinin mukaan alustan avulla tekoäly ymmärtää reaaliajasa, mitä asiakas sanoo. Tietokannan avulla botti osaa myös vastata erilaisiin kysymyksiin, jotka usein ovat vivahteikkaita ja jopa epäselviä.
Tekoäly tuo suoraan isoja säästöjä esimerkiksi asiakaspalvelussa Isot yritykset käyttävät miljoonia dollareita myynnin ja asiakastuen palveluihin. Pienenkin osan automatisointi säästää suuria summia rahaa. Kuluttajat puolestaan hyötyvät älykkäämmistä boteista, jotka osaavat nopeammin ratkaista heidän ongelmiaan.