Digita on rakentanut Tampereen teknilisen yliopiston Hervannan Kampusareenan katolle LoRa-tukiaseman, jolla tarjotaan esineiden internet -verkko (IoT-verkko) koko kampusalueelle ja sen ympärille. Oppilaille verkko tuo käytännön kokemusta uusista IoT-verkoista.
Tampereen teknillinen yliopisto on mukana Digitan projektissa, jossa tarjotaan ilmainen LoRaWAN-verkko opetuskäyttöön oppilaitoksille. Tällä hetkellä Digitan tarjoaman verkon parissa on lähes 100000 oppilasta ympäri Suomea.
TTY:llä oppilaat pääsevät hyödyntämään uutta verkkoa jo tänä keväänä. LoRa-verkko mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan tavan pienien datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Siksi se sopii paremmin sensoridatan lähettämiseen kuin esimerkiksi perinteiset matkapuhelinverkot.
– Toisaalta matkapuhelinverkkojen niin sanottu NB-IoT-tekniikka on suunniteltu juuri IoT-verkkoja varten. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa ollaan tällä hetkellä tuomassa NB-IoT-verkkoa Tietotaloon yhdessä Nokian kanssa osana Wireless for Verticals (WIVE) projektia, sanoo elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratorion tutkijatohtori Joonas Säe.
Yksi Digitan LoRa-verkon vahvuuksista on sen laaja kuuluvuusalue ympäri Suomea. LoRa-päätelaite toimii samalla lailla kaikkialla peittoalueella. Oppilaat voivat siis hyödyntää laitteitaan ja sovelluksiaan kaikkialla, missä on kuuluvuusalueita.
– TTY:llä IoT-verkko avaa myös täällä toimiville yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, sillä verkkoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tutkimuksessa tai tuotekehityksessä, Säe kertoo.
Oppilaat pääsevät käyttämään verkkoa tulevilla kursseilla ja opetuskäytössä verkkoa on tarkoitus käyttää laajemmin tulevaisuudessa. Myös kandi- ja diplomityöt voivat hyödyntää uutta IoT-verkkoa. Yrityskäyttöön liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteyttä Digitan edustajaan.