Pian se alkaa. Miljoonista antureista lähetetään jatkuvalla syötöllä dataa joko paikalliseen laskentaan tai pilveen analysoitavaksi. Mutta mikä tarjolla olevista verkkotekniikoista nousee voittoon? Kisa on kuumenemassa, sanoo tutkimuslaitos Analysys Mason.
Tutkimuslaitoksen mukaan viime vuoden lopulla käyttöön oli otettu 74 LoRa-tekniikkaan pohjautuvaa verkkoa. Mobiiliverkoissa toimivia NB-IoT-verkkoja oli käytössä 68, Sigfox-verkkoja 48 ja LTE-M-pohjaisia verkkoja 26. Kaikkien näiden määrä kasvoi selvästi vuoden aikana.
Analysys Masonin mukaan luvut kertovat vain sen, ettei voittajaa voida vielä julistaa. Jopa Sigfox, jonka kasvu oli viime vuonna hitainta, onnistui lisäämään kahdeksantoista verkkoa rosteriinsa.
NB-IoT on tietenkin mielenkiintoinen tekniikka, koska monet operaattorit ovat juuri valmistelemassa omien palvelukokonaisuuksiensa lanseeraamista. NB-IoT toimii LTE-taajuuksilla, mutta vaatii muutoksia tukiasemapuolelle. Siksi verkkoa tullaan laajentamaan asteittain, tarpeen mukaan.
IoT-verkkojen rakentamisessa on kyse jättimäisistä hankkeista, ainakin mobiilipuolella. Esimerkiksi Kiinan viestintäministeriön tavoitteena on, että koko maa on katettu NB-IoT-verkolla vuonna 2020. Tämä tarkoittaa puoltatoista miljoonaa tukiasemaa, jotka voivat palvelulla yli 600 miljoonaa IoT-laitetta.