Diplomi-insinööri Mikhail Gerasimenko tutkii väitöskirjassaan seuraavan sukupolven langattomien tietoliikenneverkkojen teknisiä haasteita. Gerasimenko näkee, että verkkojen tehokas yhteistyö on ratkaisevan tärkeää. Se nopeuttaa tiedonsiirtoa ja helpottaa uusien sovellusten saatavuutta ja käyttöä.
Uusia mobiilisovelluksia kehitetään jatkuvasti, ja ne edellyttävät nopeaa tiedonsiirtoa. Myös muun muassa älykodit, älykaupungit ja autonomiset autot lisäävät langattomien verkkojen kuormitusta. Nykyinen tekniikka asettaa kuitenkin rajoituksia samanaikaiselle käytölle ja langattomat verkot toimivat jo suorituskykynsä äärirajoilla.
Tehokas yhteistyö langattomien tietoliikenneverkkojen välillä on ratkaisevan tärkeää.
– Kuvittele, että mobiililiittymäsi tarjoaisi ilmaisen pääsyn maanlaajuiseen langattomaan verkkoon. Puhelimesi osaisi myös automaattisesti liittyä langattomaan verkkoon ja pidentää akun kestoa, kun lataat videoita suoratoistopalveluun, Mikhail Gerasimenko sanoo.
– Jos operaattorit pystyvät jo tarjoamaan etäyhteyden muun muassa kodin turvallisuus-, lämmitys- ja valaistusjärjestelmiin, kuvittele jos samoja toiminnallisuuksia voitaisiin käyttää kokonaisen kaupungin mittakaavassa.
Diplomi-insinööri Mikhail Gerasimenkon elektroniikan ja tietoliikennetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Intelligent Resource Allocation in 5G Multi-Radio Heterogeneous Networks tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa ensi perjantaina.
28-vuotias Gerasimenko on kotoisin Severodvinskistä Venäjältä ja työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa.