Kaupungeissa on yhä enemmän tarvetta huippunopeille verkkoyhteyksille. Vanhojen kuparilankojen kapasiteetti on hyvin rajallinen ja kuitu on liian kallista. Qualcommin ja Facebookin mukaan ratkaisu on ”kuitu ilmassa” eli tekniikka, jonka nimi on Terragraph.
Kyse on Facebookin visiosta. Nyt Qualcomm on lyöttäytynyt yhteen somejätin kanssa ja tekee 802.11ay-standardiin pohjautuvista piireistä Terragraph-sopivia. Periaatteessa 802.11ay on parannus WiGig-tekniikkaan, joka tunnetaan myös nimellä 802.11ad.
Terragraphissa kaupungin voisi verkottaa asentamalla 60 gigahertsin reitittimiä joka kadunkulmaan. Verkko olisi mesh-tyyppinen eli reitittimet näkisivät toisena ja toimivat yhdessä kattavana verkkona. Solmuista olisi sitten aina yhteys rakennusten jakamoihin.
Idean tavoitteena on tuoda gigabittien nopeus tiheästi rakennetulla kaupunkialueella erittäin alhaisin kustannuksin. Alueellisia Terragraph-verkkoja voidaan sitten liittää valmiiseen kuituinfraan.
Arkkitehtuurissa reitittimien pitää nähdä toisena (line-of-sight). Mikäli yhteys katkeaa, osaa verkko uudelleen reitittää datan loppukäyttäjälle. Uudet reitittimet liittyvät nopeasti alueellisen Terragraph-verkon jakelusolmuun.
Mitä nopeuksia Facebook lupaa tekniikalleen? Yhdessä kotitaloudessa kaista riittää puoleentoista yhtäaikaiseen 4K-streamiin, pienessä kerrostalossa kuuteen videostriimiin, isossa kerrostalossa 150 yhtäaikaiseen HD-signaaliin ja stadioneillakin voidaan dataa jakaa tuhansille käyttäjille SD-tasoisella laadulla.