Tietoturvayhtiö Check Pointin haittaohjelmatilasto kertoo, että kryptolouhijoiden toiminnalle ei näy loppua. Coinhive nousi tilastokärkeen niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Suomi kohosi lisäksi 136 maan keskinäisessä vertailussa 72 sijaa.
Toukokuu oli jo viides peräkkäinen kuukausi, kun louhintaohjelmat hallitsivat Check Pointin haittaohjelmatilaston kärkeä. Kryptolouhija Coinhive vaikutti maailmanlaajuisesti peräti 22 prosenttiin yritysverkoista. Toinen kryptolouhija, Cryptoloot, seurasi perässä 11 prosentin vaikutuksella. Toista kertaa peräkkäin kolmannelta sijalta löytyi mainoshaittaohjelma Roughted, jonka vaikutus ylsi kahdeksaan prosenttiin.
Myös Suomessa haittaohjelmatilaston kärkikolmikko näytti samalta. Coinhive nousi viidenneltä sijalta suoraan tilaston kärkeen. Toista paikkaa piti Roughted, ja kolmanneksi sijoittui Cryptoloot. Mainoshaittaohjelma Roughtedin yleisyys oli Suomessa maailmanlaajuiseen tilastoon verrattuna yli kaksinkertainen (18 %).
Suomi nousi toukokuussa maailmanlaajuisessa uhkaindeksilistauksessa sijalle 53, mikä on 72 enemmän kuin edellisen kuun sija 125. Check Pointin Suomen tietoturva-asiantuntijoiden tiimin vetäjä Rami Rauanmaa varoittaa kuitenkin hätäisistä tulkinnoista. - Suuretkin vaihtelut ovat tavanomaisia listan keskivaiheilla, eivätkä ne tavallisesti kerro merkittävästä trendistä, hän kommentoi.
- Yleisimpiä haittaohjelmia ovat Suomessa olleet tämän vuoden alkupuolella kryptolouhijat ja mobiililaitteiden haittaohjelmat. Pankkihaittaohjelmat ja kiristyshaittaohjelmat ovat olleet selvästi harvinaisempia. Suomessa tavataan hieman vähemmän kiristyshaittaohjelmia ja hieman enemmän pankkitietoihin kohdistuvia hyökkäyksiä kuin kansainvälisesti, Rauanmaa jatkaa.
Haittaohjelmat toukokuussa Top 5, Suomi:
1. Coinhive - Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
2. Roughted - Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
3. Cryptoloot - Kryptovaluuttalouhija, Coinhiven kilpailija.
4. Jsecoin - verkkosivustolle istutettava kryptolouhija.
5. Nivdort - troijalainen, joka leviää sähköpostiliitteiden tai haitallisten verkkosivujen avulla.