Elisa liittyi monien muiden operaattorien joukkoon maailmalla lanseeraamalla eilen ”maailman ensimmäisen kaupallisen 5G-verkon”. Samaa on julistanut moni muukin operaattori. Kaikkien ongelma on sama: 5G-päätelaitteita ei ole olemassa.
Elisaa ennen ”kaupallisen 5G-verkon” on avannut tilaajien käyttöön esimerkiksi Lähi-idän operaattorit Etisalat, STC ja Ooredoo. Elisan mukaan ykköstilaa maailmassa juhlistettiin videopuhelulla, jonka Elisa toteutti Huawein kanssa maailman ensimmäisillä kaupallisilla 5G-päätelaitteilla. Huawei itse on aiemmin kertonut ensimmäisen 5G-puhelimensa tulevan markkinoille vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä.
Oli miten oli, Elisan mukaan maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot avattiin tänään käyttöön Tampereella ja Tallinnassa. – Tavoitteenamme on, että Suomi on maailman kärkijoukoissa myös 5G-mobiilipalvelujen kehittäjänä. Viestintäministeriö on valmis jakamaan ensimmäiset 3400-3800 megahertsin taajuusalueen 5G-luvat syksyllä, mikä mahdollistaa 5G-verkkojen rakentamisen Suomessa ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner totesi Elisan tilaisuudessa eilen.
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan 5G mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten hyödyntämisen esimerkiksi liikenteessä, terveydenhuollossa, energiatehokkuuden kehittämisessä ja viihtymisessä. - Jatkossa esim. kaikki käyttäjät voivat seurata korkealaatuisena live-lähetyksenä samaa jalkapallo-ottelua ilman viiveitä millä tahansa päätelaitteella, Mattila hehkutti.
5G merkitsee myös sitä, että verkkoon on mahdollista liittää samanaikaisesti valtava määrä erilaisia laitteita. Tämä tarjoaa yritykselle lähitulevaisuudessa aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia mm. esineiden internetiin liittyvien ratkaisuiden, kuten NB-IoT kehittämisessä. Yhdessä kymmenien eri asiakkaiden kanssa Elisa kokeilee ja kehittää sovellutuksia ja palveluita, jotka hyödyntävät 5G:n uusia ominaisuuksia sekä tuovat uutta lisäarvoa asiakkaille.
Nyt avattu verkko on lähtölaukaus 5G:lle ja merkittävä askel Elisan usean vuoden jatkuneelle kehitystyölle, jossa yhtiö on testannut tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa ja esikaupallisia sovelluksia. Elisa on myös päivittänyt verkkoihinsa 5G-valmiuksia eri puolilla Suomea ja työ jatkuu.