Jotkut operaattorit ovat jo hehkuttaneet 5G-palvelujen aloittamisella, vaikkei päätelaitteitakaan ole vielä tarjolla. Mobiiliverkkojen kehitys ei kuitenkaan pääty 5G-tekniikkaan, vaan kansainvälinen televiestintäliitto ITU on käynnistänyt työryhmän pohtimaan sen jälkeistä aikaa.
ITU:n Network 2030 -aloite startattiin virallisesti elokuun alussa. Ryhmää vetää Huawein Richard Li. ITU julkisti samalla Lin haastattelun, jossa raotetaan hieman ovea siihen, mitä 5G:n jälkeinen tekniikka voisi olla. Sitä pitää tietysti kutsua termillä 6G.
Lin mukaan jo nyt täytyy valmistautua siihen, mihin langattomia verkkoja käytetään 5G:n jälkeen eli joskus 2030-luvulla. Mitkä ovat käyttötarkoitukset, mitkä ovat vaatimukset ja mihin arkkitehtuureihin verkko voisi perustua, Li luettelee.
- Aiomme katsoa uudentyyppistä multipleksointia, uudenlaista kytkentää ja reitittimistä. Työryhmässä ei ole tarkoitus rajata niitä tekniikoita, joita tutkitaan. Jos on tarpeen, tulemme määrittelemään uusiksi jopa IP:n ja TCP:n, Li kertoo.
Vaikka 6G-tekniikka koostuisi jopa uusista protokollista, on Lin mukaan tärkeä varmistaa, että se on taaksepäin yhteensopiva kaikkien aiempien verkkojen kanssa. 6G tulee silti tarkoittamaan myös uusia medioita, kuten holografeja, jotka ovat Lin mukaan ”keino- ja virtuaalitodellisuuden uusi sukupolvi”.
Holografit edellyttävät massiivisen datan siirtoa reaaliaikaisesti, mutta Lin mukaan niillä tulee olemaan merkittävä vaikutus niin työntekoon, koulutukseen kuin viihdetekniikkaan. – Tämä tarkoittaa, että verkon pitää tukea erittäin suurta datanopeutta. Terabittejä sekunnissa, Li tarkentaa.
Lin mukaan 6G-verkon pitää vuoden 2030 tienoilla ja sen jälkeen tukea palveluita, joissa taataan tietty (erittäin lyhyt) latenssi tai tietty datanopeus.
Li muistuttaa, ettei ITU:n uusi FG-työryhmä (Focus Group) ole ainoa, jossa tutkitaan tekniikkaa 5G:n ”tuolla puolen”. Monissa tutkimuslaitoksissa tutkitaan jo seuraavan polven verkkoprotokollia ja muita osa-alueita, jotka tulevat yhdessä tekemään 6G:n mahdolliseksi.