Yhä useammassa sovelluksessa käytetään fotoniikkapiirejä: lääketieteen kuvantamisessa, suurteholaskennassa ja tietenkin robottiautojen LiDar-järjestelmissä. Niiden tuominen laitteiden piirilevyille on kuitenkin hidasta ja työlästä. Mentor helpottaa nyt ongelmaa markkinoiden ensimmäisellä fotoniikkapiirien reititystyökalulla.
Työkalu on nimeltään LightSuite. Se ei perustu Siemens-konserniin kuuluvan Mentorin aiempiin EDA-työkaluihin, vaan on OpenAccess-pohjainen työkalu, jossa kuvauskielenä käytetään Pythonia. Mentorin mukaan fotoniikkaosien sijoittelu ja reititys onnistuu työkalun avulla minuuteissa, kun työ aiemmin vaati viikkoja.
Tähän asti fotoniikkasuunnittelijoiden on pitänyt käyttää analogisia, täysin kustomoituja IC-työkaluja. Komponentit on pitänyt sijoittaa piirikortilla manuaalisesti ja liittää muihin komponentteihin manuaalisesti. Tämän jälkeen suunnittelulla on tyypillisesti fyysinen verifiointi Mentorin Calibrella, joka osaa tarkistaa suunnittelusäännöt myös fotoniikkasuunnitteluista.
LightSuitessa prosessi on merkittävästi automatisoidumpi. Sekä fotoniikka- että elektroniset komponentit voidaan sijoittaa suunnitteluun automaattisesti. Suunnittelijat voivat luoda Python-skriptin, jota käytetään LightSuiten fotoniikkakääntimeen. Komponentteja voidaan myös tuoda valmiista OpenAccess-suunnittelusta.
Seuraavassa vaiheessa työkalu liittää fotoniikkakomponentit suunnitteluun taipuisilla aalto-ohjaimilla (waveguide). Sikäli kuin komponentit sisältävät myös elektronisia osia, työkalua reitittää nämä osat samanaikaisesti.
LightSuiten fotoniikkakäännin käyttää Calibre RealTime-työkalua varmistamaan, että suunnittelu ei riko suunnittelusääntöjä. Reitityksen onnistuminen minuuteissa entisten viikkojen sijaan muuttaa fotoniikkasuunnittelua radikaalisti, sillä se antaa suunnittelijoille mahdollisuuden kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Entisessä prosessissa tämä oli käytännössä mahdotonta.
LightSuite-työkalut tulevat tarjolle lokakuun alussa. Mentor esittelee työkaluja ensi viikolla Rooman ECOC-näyttelyssä.