4G-verkkoihin on tuotu kaksi IoT-standardia, Cat-M1 ja NB-IoT. Operaattorit ovat kuitenkin lähteneet niiden kanssa liikkeelle melko hitaasti. LoRa on edelleen suosituin verkkotekniikka IoT-solmujen liittämiseen internetiin, kertoo tutkimuslaitos IHS.
Tänä vuonna LoRa-moduuleja myydään IHS:n mukaan 57,3 miljoonaa kappaletta. Samaan aikaan liikkeelle lähtevässä NB-IoT:ssä moduulien toimitusmäärä kasvaa 34,1 miljoonaan.
LTE-pohjaisilla IoT-tekniikoilla on iso etu puolellaan, kun verkkoinfra pn periaatteessa valmis eikä vaadi rakentamista. IHS:n mukaan suhteellisen hidas yleistyminen johtuu sekä moduulien hinnasta että kalliista datamaksuista. Monilla operaattoreilla solmun liikenne voi maksaa 15-20 dollaria vuodessa, mikä on aivan liikaa.
3GPP:ssä asiaa on yritetty auttaa päivittämällä NB-IoT-ominaisuuksia uusimmassa Release 14 -standardissa. Nyt NB2-moodi tukee 127 kilobitin nopeuttaa solmuun päin ja 158 kilobittiä solmusta verkkoon. Release 13:ssa lukemat olivat 25 ja 65 kilobittiä sekunnissa.
Mobiiliverkkojen sijaan iso osa IoT-datasta kulkee tällä hetkellä lisensoimattomilla taajuuksilla Sigfox-, LoRa- tai muilla protokollilla. Käänne markkinoilla tulee IHS:n mukaan vuonna 2020. Tuolloin LoRa- ja NB-IoT-moduuleja myydään molempia reilut 161 miljoonaa kappaletta.
Sigfox-moduulien toimitukset jäävät vuonna 2020 alle 53 miljoonaan. LTE Cat-M1-moduulien toimitukset jäävät 28,8 miljoonaan ja muille tekniikoilla jää käytännössä vain rippeitä markkinoista.