Oululainen TactoTek kehittää teknologiaa, jonka avulla toiminnallinen elektroniikka voidaan integroida suoraan muoviosien sisään ruiskuvalussa. Tämä ns. IMSE-tekniikka (injection molded structural electronics) on kiinnostanut erityisesti autonvalmistajia, mutta toimitusjohtaja Jussi Harvelan mukaan IMSE sopii mullistamaan myös muunlaisten muovirakenteiden kuten kodinkoneiden ja muiden laitteiden ohjauspaneelien valmistamisen.
TactoTek kertoi Electronica-messujen alla perustavansa tuotekehityskeskuksen Saksan Ulmiin. Harvelan mukaan sijainti on loistava. – Käytännössä meillä on tunnin matka joka paikkaan, Harvela viittaa saksalaisiin auton ja autojen järjestelmien valmistajiin.
Harvelan mukaan IMSE-teknologiaa voi työntää vaikkapa autojen kojelautaan kahdella tapaa. Toista hän kutsuu brute force -tavaksi, jossa TactoTek kehittäisi teknologian, alkaisi valmistaa osia itse ja yrittäisi myydä niitä autoihin. Sen sijaan yritys pyrkii tekemään yhteistyötä varsinaisten osien valmistajien kanssa lisensioimalla heille IMSE-teknologian. – Suunnittelutyötä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, asiakkaiden koneilla heidän ympäristössään eli hyödyntämään jo olemassa olevia laitteistoinvestointeja sekä asiakassuhteita, Harvela kuvaa.
TactoTek on jo pidemmän aikaa tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Dassault Systèmesin ja Altiumin kanssa, jotka tunnetaan 3D-mallinnuksen ja piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Tavoite on antaa toiminnallisten paneelien ja muiden älykkäiden pintojen suunnittelijalle käyttöön työkalut, joilla koko rakenteen 3D-suunnittelu onnistuu.
- Meidän ei ole järkeä lähteä kehittämään CAD-työkaluja itse, Harvela korostaa. Sen sijaan tavoite on kunnianhimoinen: Tulevaisuudessa IMSE-komponentteja ja materiaalirakenteita pitäisi voida pudottaa 3D-rakennesuunnitteluihin samaan tapaan kuin digitaalisuunnittelussa käytetään IP-lohkoja.
Ennen kaikkea IMSEstä halutaan rakenteellisen elektroniikan de facto -standardi. Autot alkavat jo parin-kolmen vuoden kuluttua tuoda TactoTekille isoa liikevaihtoa, mutta IMSE-teknologian mahdollisuudet ovat paljon suuremmat. Pintoihin integroituidut toiminnallisuudet, kuten näppäimet, liukusäätimet sekä koriste- ja indikaatiovalot tekisivät kodinkoneista ja viihde-elektroniikasta merkittävästi nykyistä esteettisimpiä.
Tätä teknologiaa kehitetään TactoTekin Oulun kehityskeskuksessa, jossa nykyisin on jo 82 yhtiön sadasta työntekijää. – Kyse on perusteknologiakehityksestä yhdistettynä asiakaslähtöiseen suunnitteluyhteistyöhön, jossa esimerkiksi työkierrolla saadaan ihmiset innoivoimaan uusia ratkaisuja, Harvela selventää. Tutkimus on ollut tuloksellista, sillä patenttisalkussa on jo 31 eri perhettä.
- IMSE on mielestäni samassa vaiheessa kuin piirilevyt olivat 1970-luvulla. Jatkossa niiden tiheys kasvaa, niistä tulee moniulotteisia ja 3D-rakenteet kehittyvät, Harvela kuvaa.