Amazon-konserniin kuuluva pilvipalveluyhtiö AWS eli Amazon Web Services on ottanut käyttöön uuden datakeskuksen Tukholmassa. Kaikkiaan kolmesta datakeskuksesta koostuva alue mahdollistaa AWS:n pohjoismaisille asiakkaille entistä nopeamman sovellusten ajamisen ja sisällön tallentamisen datakeskuksiin Ruotsiin.
Tukholman keskuksen myötä AWS:llä on nyt 60 saatavuusaluetta eli Availability Zonea ja 20 aluetta eli Regionia maailmanlaajuisesti. Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla avataan 12 uutta saatavuusaluetta ja neljä aluetta Bahrainiin, Hong Kongiin, Italiaan ja Etelä-Afrikkaan.
Ruotsin datakeskusalue on AWS:n viides Euroopassa. Muut sijaitsevat Ranskassa, Saksassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa.
AWS:llä on kymmeniä tuhansia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. AWS-pilven käyttäjiin kuuluvat esimerkiksi Aktia Bank, Arriva, ASSA ABLOY, Bambora, Bonnier, Cargotec, Den Norske Bank, Finnair, Fortum, Husqvarna, Icelandair, IKEA, iZettle, LEO Innovation Lab, Nokia, Rovio, Scania, Schibsted, SOK, Stockmann, Supercell, Telia, VR ja Wärtsilä.
Nyt kehittäjät, startupit, suuryritykset sekä julkishallinto, oppilaitokset ja voittoa tavoittelemattomat organisaatiot voivat hyödyntää uutta Tukholman datakeskusaluetta sovellustensa ajamisessa Ruotsissa sekä palvella loppukäyttäjiä kaikissa Pohjoismaissa pienemmällä viiveellä. Niille voidaan toimittaa edistynyttä teknologiaa, kuten analytiikkaa, tietokantoja, mobiilipalveluita ja palvelittomuutta aiempaa pienemmällä latenssilla.
Tukholman kolmella datakeskuksella on kullakin on oma itsenäinen voimanlähteensä sekä jäähdytys ja vartiointi. Erittäin pienilatenssiset verkot yhdistävät ne toisiinsa. Korkeaa käytettävyyttä vaativat AWS:n asiakkaat voivat suunnitella sovelluksensa ajon niin, että ne käyttävät useaa saatavuusaluetta, jolloin vikasietoisuus paranee entisestään.
Suomi on viime aikoina hävinnyt pari muutakin kisaa amerikkalaisyritysten sijoituspaikoissa. Vastikään Microsoft ilmoitti ostaneensa jättimäisen tontin Sandvikenin ja Gävlen alueelta Tukholman pohjoispuolella. MS ei ole kertonut, mitä alueella ryhdytään tekemään, mutta tuskinpa MS kiinteistöbisnekseenkään on lähdössä. Alueen kunnat odottavat Microsoftin työllistävän jatkossa siellä paljon väkeä.