Minima Processor on oululainen vuonna 2016 perustettu yritys, joka kehittää uudenlaista teknologiaa prosessorien tehonkulutuksen pienentämiseen. Nyt yhtiö kertoo ensimmäisestä kaupallisesta yhteistyöstä. Miniman tekniikalla tullaan vähentämään NXP Semiconductorsin lisensoitavien audioprosessorien virrankulutusta.
Miniman toimitusjohtaja Toni Soinin mukaan NXP-sopimuksessa on kyse lisenssien ja rojaltien jakamisesta. Sopimus koskee NXP:n CoolFlux-signaaliprosessoreita. - Kun meillä on Miniman tekniikalla optimoitu Coolflux-ydin valmiina, niin jaamme tulot kokonaisuudesta.
Asiakkaille Miniman tekniikalla trimmattuja DSP-piirejä voi myydä sekä NXP että Minima. - Tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus liikevaihtoomme vuodesta 2020 alkaen, Soini sanoo.
Sopimukset suurten puolijohdetalojen kanssa vievät usein aikaa. Tällä kertaa projektia hidastutti vielä Qualcommin aikomus ostaa NXP viime vuonna. Qualcommin yritys kuivui lopulta kokoon, mikä avasi myös Minimalle tien NXP-yhteistyöhön.
Mutta kuinka paljon CoolFLux-signaaliprosessorin virrankulutusta saadaan alemmaksi Mimiman tekniikalla? - Virrankulutushyöty riippuu valitusta teknologiasta ja DSP-ytimestä. Parhaimmillaan pääsemme useamman kertaluokan hyötyihin ytimen osalta, Soini kertoo.
Minima on aiemmin demonnut (esimerkiksi Embedded Conference Finlandissa viime keväänä), miten sen tekniikka kutistaa merkittävästi virrankulutusta esimerkiksi IoT-radioissa. Mutta myös audion prosessoinnissa? - Jatkuva prosessointi on nimenomaan ilmeinen käyttökohde tekniikallemme. Varsinkin, jos prosessoinnin suorituskyky ei ole satoja megahertsejä. Muita käyttökohteita ovat anturihubit ja IoT-radiot, Soini korostaa.
Miniman teknologiajohtaja Lauri Koskinen kertoi jo viime keväänä, että merkittävä askel yritykselle olisi päästä osaksi sulautettujen laitteiden markkinoita hallitsevan Arm:n IP-kirjastoja. Toni Soinin mukaan Arm:n kanssa tehdään koko ajan yhteistyötä sekä suoraan että asiakasrintamalla. – Toivottavasti saamme kerrottua enemmän tietoja Arm-yhteistyöstä jo ensi vuoden alkupuolella. Uskon että myös IoT -maailmasta pystymme julkaisemaan hyviä uutisia ensi vuoden aikana.
Vuonna 2016 perustetun Miniman rahoittajiin kuuluvat Aalto Yliopisto, CFT Nordic Investment Center, Lifeline Ventures, VTT Ventures, ja joukko enkelisijoittajia.