Nokia on julkistanut jokavuotisen Threat Intelligence -raporttinsa verkkojen tietoturvatilanteesta. Uusimman raportin antisankariksi nousevat IoT-bottiverkot. Jo 78 prosenttia operaattorien verkoista havaituista haitoista liittyi IoT-bottiverkkojen generoimaan liikenteeseen.
IoT-bottiverkko on kuitenkin vielä varsin uusi ilmiö, sillä ensimmäiset löydökse tehtiin vasta vuonna 2016. Operaattorien verkoissa olevista saastuneista laitteista jo 16 prosenttia on IoT-botteja eli johonkin haitalliseen toimintaan kaapattuja IoT-laitteita.
Nokian tietoturvalaboratorion (Nokia Threat Intelligence Lab) johtaja Kevin McNameen mukaan kyberrikolliset ovat siirtyneet perinteisistä tietokoneista ja älypuhelimista IoT-laitteisiin, jotka ovat usein hyvin haavoittuvia. – Tuhannet valmistajat haluavat IoT-laitteensa markkinoille nopeasti ja ikävä kyllä tietoturvaa mietitään usein vasta jälkeenpäin.
Yksi esimerkiksi kehityksestä liittyy kryptovaluutan louhijoihin. Nokian raportin mukaan näitä haittoja löytyy tehokkaiden palvelimien lisäsi yhä enemmän myös IoT-laitteista ja älypuhelimista.
Analyytikoiden mukaan IoT-laitteiden käyttö kasvaa kiihtyvästi 5G-verkkoen myötä. Suurempi kaistanleveys ja kutistuva latenssi tuovat uusia mahdollisuuksia myös haittaohjelmien käyttöön. – Kyberrikollisilla on yhä älykkäämpiä työkaluja laitteiden haavoittuvuuksien skannaamiseen. Jos haavoittuvuuksia sisältävä laite liitetään verkkoon, sitä hyödynnetään usein minuuteissa, McNamee varoitti.
Nokian Threat Intelligence Reportin voi ladata täältä.