Digitaalinen kaksonen tarkoittaa tuotteen tai järjestelmän virtuaalista mallia, joka pitää sisällään kaiken fyysisestä sisarestaan saatavilla olevan tiedon. Digikaksonen lupaa mullistaa tuotekehityksen ja ylläpidon. Perjantaina Aalto-yliopistolla järjestetään DigiTwin-demopäivä, jossa projektista ja yritysten osallistumismahdollisuuksista kerrotaan enemmän.
Koneista ja laitteista kertyy niiden elinkaaren ajalta valtava määrä erilaista dataa – suunnittelusta, käytöstä, huollosta ja päivityksistä. Tieto on arvokasta tuotteiden suunnittelussa ja ylläpidossa, sillä se auttaa muun muassa kehittämään sopivampia tuotteita eri käyttöympäristöihin ja arvioimaan paremmin huollon tarvetta, kertoo Aalto-yliopisto tiedotteessaan.
Anturiteknologian ja esineiden internetin (Internet of Things, IoT) kehityksen ja hintojen laskun ansiosta esimerkiksi koneiden käytöstä ja osien kulumisesta voidaan kerätä entistä kattavammin ajantasaista ja tarkkaa tietoa. Digitaalinen kaksonen pyrkii helpottamaan tämän tiedon hyödynnettävyyttä.
Aalto-yliopistossa kehitetään digitaalisen kaksosen konseptia yhteistyössä Konecranesin, Siemensin, Ideal PLM:n, Remionin ja RD Velhon kanssa vuonna 2018 alkaneessa DigiTwin-tutkimushankkeessa, jota rahoittaa Business Finland. Tutkimusalustana toimii Konecranesin lahjoittama Ilmatar-siltanosturi, joka sisältää lukuisia dataa kerääviä järjestelmiä. Projektissa luodaan nosturille digitaalinen kaksonen ja tutkitaan sen luomia mahdollisuuksia liiketoimintaan ja koneensuunnitteluun.
Lisätietoja DigiTwin-hankkeesta löytyy ohjelman verkkosivuilta.