Läppäreissä ehkä suositaan jo flash-pohjaisia massamuisteja, mutta yritystallennuksessa ja palvelinkeskuksissa perinteinen mekaaninen kiintolevy jyllää edelleen. Levyjen kapasiteettia ollaan lisäksi edelleen kasvattamassa uusilla tekniikoilla.
Toshiba Electronics Europe esitteli juuri MG08-sarjan yrityslevynsä, jossa tallennuskapasiteetti on nostettu peräti 16 teratavuun. Tämä onnistuu pakkaamalla yhdeksän levyä tiiviiseen heliumilla täytettyyn koteloon. Samaa rakennetta Toshiba käytti jo viime vuonna 14 teratavun levyissään.
Toshiba sanoo aloittavansa MG08-levyjen toimitukset asiakkaille vielä ensimmäisen neljänneksen aikana. Tallennustiheys on hieno saavutus, sillä se perustuu perinteiseen lukupäähän. Seagate ja Western Digital ovat nekin tuomassa tarjolle 16 teratavun levyjä, mutta ne käyttävät levyillään uusia tekniikoita.
Seagate on kehittänyt tallennustiheyden kasvattamiseen HAMR-tekniikan (Head Assisted Magnetic Recording), jossa levymateriaali lämmitetään laserilla 400-700 asteeseen ennen datan kirjoitusta. Tämä helpottaa kirjoitusta, mutta asettaa kovia vaatimuksia itse tallennusmedialle, jonka täytyy pystyä kuumenemaan ja viilenemään hyvin nopeasti tuhansia kertoja.
WD sen sijaan luottaa MAMR-tekniikkaan (Microwave Assisted Magnetic Recording), jossa kirjoituspäähän integroidaan oskillaattori, jonka tuottama sähkömagneettinen kenttä helpottaa bittien kirjoittamista levylle. Tekniikka ei edellytä uutta mediamateriaalia, joten potentiaalisesti se on kustannustehokkaampi ratkaisu kuin HAMR.
Ennusteiden mukaan markkinoilla tuodaan jo tänä vuonna 18 teratavun HHD-levyjä. Ensi vuonna valmistajien roadmapiin on piirretty yli 20 teratavun levyjä.