Jos kaapissa on vanha läppäri, joka ei jaksa Windowsia pyörittää, sen elinikää voi tietenkin pidentää eri Linux-jakeluversioilla. Mutta miten taipuisi peruskäyttöön Googlen Chrome OS, joka Chromebookin muodossa on valloittanut opiskelijoiden työpisteet, erityisesti Yhdysvalloissa.
Prosessiin on onneksi olemassa varsin yksinkertainen ja hyvin dokumentoitu menetelmä. Neverware tarjoaa Cloudready-alustaa, joka on avoin versio Chromium OS -käyttöjärjestelmästä. Sen voi asentaa läppäriin, kunhan ensin luo Chrome-selaimen Chromebook-palautustyökalulla palautustiedoston. Se poltetaan tyhjälle, vähintään 4 gigatavun USB-tikulle.
Kun läppärin käynnistää tikulta, hetken miettimisen jälkeen näyttöön tulee Cloudready-logo. Tikun ohjelmisto palauttaa Chromebookin koneelle, joten prosessi kestää hetken aikaa. Dataa kuitenkin luetaan tikulta suht vaatimattomalla vauhdilla.
Jos ja kun rauta ei kuulu Chrome OS:n virallisesti tukemiin, on uuden käyttöjärjestelmän asentaminen aina vähän epävarmaa. Toimivatko ajurit, tunnistetaanko näppäimistö, löytääkö kone wifi-verkon, jota Chrome OS aina lähtökohtaisesti vaatii? Koko Chromebookin tietoturvahan perustuu tähän verkko/pilvipohjaisuuteen.
Yllättävästi Cloudready tunnistaa vanhan HP:n ajurit ja käyttis asentuu. Koneeseen kirjaudutaan kuin Chrome-selaimeen, mikä on tuttua Chromebookien käyttäjille. Wifi-verkko löytyy, joten tärkeimmät ajurit toimivat.
Cloudready ei kuitenkaan ole Chromebook. Luvassa ei siis jatkossakaan ole tukea esimerkiksi Android-sovellusten asentamiseen, mikä on Chromebookin uusin valtti, kun se yrittää korvata Windowseja. Toisaalta alustalla onnistuu verkon selaaminen, sähköpostit, verkkoasiointi, toimistodokumenttien tekeminen ja jopa kuvien käsittely. Onpa Chromebookiin tehty pelejäkin, jotka ainakin demoissa näyttävät varsin hyviltä.
Peruskäyttöön Cloudready sopii hyvin. Sehän on kevyt, tietoturvallinen ja moneen taipuva. Mikäli ongelmia tulee, voi järjestelmän aina palauttaa. Kun dokumentit ovat aina tallessa pilvessä, ei ole vaarassa hukata niitä.
Muutama asia kannattaa pitää mielessä. Mitään takeita ei voi antaa sille, että Cloudready toimii juuri omalla raudalla. Kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi. Eikä Cloudreadyn asentamista voi suositella siihen ainoaan, tärkeään koneeseen. Kaapissa lojuvaan vanhaan rakkineeseen sitä voi suositella. Toisaalta samaan on tarjolla leegio ilmaisia Linuxeja, joissa lähtökohtaisesti kaikki toimii. Ja hyvin moni Linux on jo tehty erittäin käyttäjäystävälliseksi.