Caruna ja Telia Finland ovat sopineet uudenlaisesta ja laajuudessaan ainutlaatuisesta yhteisrakentamishankkeesta, jonka aikana rakennetaan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti sekä sähkö- että valokuituverkkoa. Kesällä 2019 alkavat kaivinkoneet avata kaivantoja, joihin sijoitetaan samaan aikaan sekä sähkökaapelia että teleoperaattorin valokuitua.
Sähkö- ja valokuituverkkojen yhteisrakentamista ei ole koskaan aiemmin Suomessa tehty tässä laajuudessa. Aiemmin energiayhtiöt ja teleoperaattorit ovat rakentaneet yhdessä vain noin 10–20 prosenttia hankkeista, kun jatkuvaa ja toimivaa yhteistyön mallia ei ole ollut.
Yhteistyön alkaessa noin tuhat kilometriä nykyistä ilmajohtoa vaihdetaan säävarmaan maakaapeliin, minkä seurauksena 30 000 asiakkaan sähkönjakelu Lounais-Suomessa paranee entisestään vuoteen 2022 mennessä.
Kun valokuitu rakennetaan yhteistyössä samaan aikaan sähköverkon maakaapeloinnin kanssa, asiakkaiden on mahdollista hankkia nykyaikaisin ja luotettavin internet-yhteys.
Pientalojen kiinteistä laajakaistaliittymistä vain noin 7 prosenttia on toteutettu kokonaan valokuidulla kotiin asti. Carunan ja Telian aloittama yhteistyö parantaa valokuidun saatavuutta pientaloalueilla.
Liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategian tavoitteena on nostaa Suomi digitalisaation kärkimaaksi – vuonna 2025 kaikilla kotitalouksilla tulisi olla mahdollisuus nopeaan, vähintään 100 megabitin nettiyhteyteen. Tällä hetkellätämä on useimmille mahdollista vain mobiililaajakaistalla.
- Suomi on valokuiturakentamisessa muita Pohjoismaita jäljessä. Ilman yhteiskunnan tukea valokuitua on rakennettu lähinnä suurten kaupunkien kerrostaloihin ja keskustoihin. Olemme innoissamme, että yhteisrakentamishankkeen myötä pystymme tarjoamaan valokuitua avoimella mallillamme yhä useammalle perheelle myös rakennetuilla pientaloalueilla, sanoo Telia Finlandin Avoimen Kuidun liiketoimintajohtaja Sanna Mutka.