VTT ja Euroopan avaruusjärjestö ESA ovat sopineet strategisesta kumppanuudesta 5G-tietoliikenneverkkojen kehittämiseksi avaruusalan tarpeisiin. Kolmivuotinen aiesopimus syventää entisestään VTT:n ja ESAn pitkäaikaista yhteistyötä. VTT:n ja ESAn yhteistyö tukee Suomen avaruusstrategiaa.
- Satelliittien integrointi osaksi 5G-järjestelmää on elintärkeää sekä kaupallisen satelliittitoiminnan kasvulle että 5G-järjestelmien kehittämiseksi toimimaan kaikilla alueilla. ESA haluaa rohkaista eurooppalaista avaruusteollisuutta ja muita teollisuuden aloja hyödyntämään VTT:n kehittämiä testialustoja, jotka ovat tarpeellisia satelliitti-5G-integraation mahdollistamiseksi ja demonstroimiseksi, sanoo ESA:n vanhempi tietoliikennejärjestelmistä vastaava insinööri Maria Guta.
VTT ja ESA selvittävät parhaillaan edellytyksiä ja tarvittavaa teknologiaa 5G-satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistämiseksi ja 5G-pioneeritaajuuskaistojen yhteiskäyttöä varten. Aiesopimuksen puitteissa on tarkoitus toteuttaa tulevien kolmen vuoden aikana useita tämän aihealueen projekteja.
- Keskeistä projekteissa on VTT:n laajojen testiverkkojen hyödyntäminen. Tämä on yksi tärkeimmistä keinoista tietoliikennejärjestelmien kehittämiseksi. Lisäksi projekteissa hyödynnetään VTT:n vahvaa simulaatio- ja emulointiosaamista, kertoo tiimipäällikkö Marko Höyhtyä VTT:ltä.
Satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistäminen hyödyttää koko yhteiskuntaa, sillä monet arkisetkin palvelut perustuvat satelliittien tuottamaan tietoon. Kehitettäviä järjestelmiä voidaan hyödyntää kaikkialla, missä tarvitaan tietoliikennettä tai esimerkiksi paikantamispalveluita.
- Satelliittiverkoista saatavaa tietoa tarvitaan erityisesti alueilla, joille ei ole taloudellisesti kannattavaa rakentaa maanpäällisiä verkkoja: esimerkiksi harvaan asutuilla tai etäisillä alueilla, merillä, lentoliikenteessä tai raja-alueilla, Höyhtyä listaa.
– Kaukana rannasta kulkevat autonomiset ja etäohjattavat laivat ovat luonnollinen esimerkki kohteesta, jossa tarvitaan tulevaisuuden 5G-satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistämistä. Tämä sovellusalue on valittu yhdeksi keskeiseksi kehityskohteeksi myös VTT:n ja ESAn yhteistyössä.
VTT on valinnut satelliittialan yhdeksi strategiseksi fokusalueeksi, ja tavoitteena on toiminnan kasvu yhdessä suomalaisen teollisuuden kanssa. VTT myös rekrytoi aktiivisesti tekijöitä 5G satelliitti-integraation edistämiseen.