Huawei on ollut pitkään myrskyn silmässä. USA; Australia ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet sen laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Silti kiinalaisyritys on selvästi suurin tukiasemien toimittaja.
Tutkimuslaitos Dell´Oron mukaan Huawein osuus matkapuhelinverkkojen tukiasemista oli viime vuoden kolmannella neljänneksellä 28 prosenttia. Nokialla oli noin 18 prosentin siivu ja Ericssonilla 14 prosenttia. ZTE ja Cisco ovat molemmat alle 10 prosentin pelureita.
Vielä vuonna 2016 Huawein osuus tukiasemien markkinoista oli 21 prosenttia, joten se on pärjännyt hyvin. Toisaalta Nokia ja Ericssonkin ovat onnistuneet kasvattamaan osuuksiaan. Tukiasemista onkin tullut enemmän tai vähemmän kolmen suuren valmistajan kisa.
Tällä hetkellä on vaikea sanoa, miten Huawein laitteiden kielto tulee vaikuttamaan markkinaosuuksiin. Turkin Turkcell ilmoitti jo käyttävänsä Huawein laitteita 5G-verkoissaan, eikä se tee päätöksiä perusteettomien syytösten perusteella.
Italian taloudellisen kehityksen ministeriö puolestaan kumosi huhut, joiden mukaan maa olisi kieltämässä Huawein laitteiden käytön 5G-verkoissa. Saksa puolestaan miettii mahdollista kieltä ja liittokansleri Angela Merkel edellyttää valmistajilta avoimuutta ja tiukkoihin turvavaatimuksiin taipumista.
Nyt näyttää siltä, että kansainvälinen politiikka ja erityisesti Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota vaikuttaa jopa 5G-verkkojen tukiasemien markkinaosuuksiin. Ericsson ja Nokia nähdään hyötyjinä tilanteessa, jota ne eivät virallisesti ole kommentoineet.
Huaweille tulee myös tukea. FSFE-säätiö eli vapaan ohjelmistojen säätiö Euroopassa sanoo, että Huawein päätös avata tukiasemien lähdekoodi voi olla avain tilanteen aukaisemiseksi. FSFE:n mukaan samaa pitäisi kuitenkin vaatia kaikilta kriittisten järjestelmien ohjelmistoilta.