Kalifornian yliopiston kemistit ovat onnistuneet ratkaisemaan yhden ledipohjaisten älypuhelin- ja televisionäyttöjen ongelman. Tutkijat onnistuivat korvaamaan värit ja valon tuottavan iridiumin kuparilla. Tämä lupaa tehdä näytöistä merkittävästi nykyistä edullisempia.
Ledinäytöissä on käytetty iridium-kalvoja, koska sen kyky emittoida valoa on erittäin hyvä. Alkuaineen ongelma on se, että sitä on maapallolla hyvin vähänä. Oikeastaan iridiumia löytyy vain Etelä-Afrikasta ja Aasiasta ja uskotaan, että kaikki maapallon iridium on kulkeutunut tänne meteorilla noin 65 miljoonaa vuotta sitten.
Kuparia sen sijaan on käytettävissä käytännössä loputtomasti. Tähän asti ongelmana on ollut kuparimolekyylien heikompi rakenne. Tämän takia kuparikalvojen elinikä jää selvästi jälkeen toivotusta.
Ledinäytön kannalta iridiumilla on ollut yksi puute: sinisen valon tuottamiseen sen molekyylit ovat hyvin heikkoja. Punaista ja vihreää iridium-yhdisteet tuottavat tehokkaasti. Sinisen tuottava kalvo on kuitenkin ollut lyhytikäinen, mikä on johtanut esimerkiksi OLED-paneelien suhteelliseen lyhyeen elinikään.
USC:n kemisti Mark Thompsonin mukaan uusi kupariyhdiste on molekyylirakenteeltaan jäykempi ja kestävämpi, ja sen valon emittointiominaisuudet vastaavat iridiumin suorituskykyä. Energia saadaan muunnettua tehokkaasti väreiksi ja valoksi.
USC:n Dornsifen kampuksella työskentelevät tutkijat ovat hakeneet innovaatiolleen patenttia. Työ tekniikan kaupallistamiseksi on jo alkanut.