Konvergenssiksi päätelaitteiden välillä sanotaan sitä, kun käyttökokemus on sama niin tietokoneessa, tabletissa kuin kännykässäkin. Microsoft yritti sitä Continuumilla, Ubuntu Unity-käyttöliittymällä, mutta nyt Linux-turvapuhelimia kehittävä Purism vie idean pisimmälle eli käyttöön asti.
Microsoftin Continuum tietysti toimii, mutta kun Windows-puhelimien kehitys on lopetettu, koko Windows-konvergenssin konsepti jäi pitkälti testaamatta. Purism vie idean erittäin pitkälle. Sama sovelluskoodi toimii niin Librem-läppäreissä ja pian markkinoille tulevassa älypuhelimessa.
Purism muistuttaa, että molemmat hallitsevat mobiilialustat haluasivat konvergenssia. Silti Googlella on ChromeOS ja Android, ja Applella puolestaan MacOS ja iOS. Aito konvergenssi tarkoittaa kuitenkin samanaista ulkonäköä, käytettävyyttä ja toiminnallisuutta eri laitteilla.
Konvergenssi on erittäin vaikea saavuttaa, mikäli ei hallitse täysin ohjelmistojen lähdekoodia ja myös laitealustaa. Applella tämä on, mutta silti temppu on vaikea. Pitää kääntää ohjelmisto sekä kännykän sovellusprosessorille että tietokoneen prosessorille. Usein nämä ovat arkkitehtuuriltaan erilaisia.
Purismin mukaan konvergenssi onnistuu vain, kun lähtökohtana on yksi universaali käyttöjärjestelmä. Purismin tapauksessa tämä on PureOS. Lisäksi kaikilla ruuduilla ajetaan samaa Gnome-työpöytää. Tällä hetkellä Purism työstää Gnome-ikoneita niin, että ne näyttävät hyvältä kaikilla eri laitteilla ja näytöillä.
Konvergenssista on paljon hyötyä. Purismin tuleva Librem 5 -älypuhelin muuttuu tietokoneeksi, kun sen liittää näyttöön. Aiemmin puhelinta luvattiin tarjolle kevään aikana, nyt aikatauluksi on tarkentunut vuoden kolmas neljännes.