Viranomaisverkko Virveä operoiva Erillisverkot on ryhtynyt kilpailuttamaan kaupallisia operaattoreita tarkoituksenaan löytää paras kumppani tulevan Virve 2.0 -verkon toteutukseen. Esimerkiksi videota viranomaiset pystyvät siirtämään kaupallisen LTE-verkon puolella jo kolmen vuoden kuluttua.
Erillisverkkojen liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvistin mukaan operaattorit asetetaan paremmuusjärjestykseen mm. taloudellisten, teknisten ja turvallisuuteen liittyvien kriteerien perusteella. - Tärkeässä roolissa on se, kuinka laajan maantieteellisen 4G-peiton operaattori pystyy tarjoamaan.
Nykyisen kapeakaistaisen Virven maantieteellinen peitto on 96,7 prosenttia ja tämä on Vinkvistin mukaan vertailutaso uudelle palvelulle. - Meillä on konsernissamme laajaa ja monipuolista osaamista, jota käytämme tässä Virve 2.0 -hankkeessa. Se lisäksi käytämme ulkopuolista hankintaosaamista sekä teknistä ja juridista osaamista, Vinkvist kertoo.
Kumppanioperaattori ratkeaa tämän vuoden loppuun mennessä. Arvioiden mukaan vuonna 2022 viranomaisilla pitää olla taskussaan sekä Virve- että LTE-verkossa toimiva päätelaite. Mutta kaksi erillistä vai yksi, molemmissa verkoissa toimiva?
- Viranomaisverkon käyttäjissä on kahta koulukuntaa. Toiset kannattavat kahta erillistä päätelaitetta (Tetra + 3G/4G-päätelaite), toiset yhdistettyä hybridipäätelaitetta. Tällaisesta käy esimerkiksi Airbusin kehittämä Tactilon Dabat -päätelaite (kuvassa), Vinkvist kertoo.
Entäpä 5G? Kuluttajat pääsevät pian nauttimaan 5G-verkkojen tuomasta nopeudesta, milloin on Virve-verkon vuoro?
- Suurempi haaste tänä päivänä on 4G:n maantieteellisen peiton taso kuin se onko 4G-nopeus riittävä. Viranomaisille laajakaistaisen nopeuden riittävyys tullaan turvaamaan priorisointi- ja altapurkuominaisuuksilla. Altapurkua tullaan käyttämään niissä tilanteissa, kun 4G verkko on tukossa. Altapurulla vapautetaan kapasiteettiä viranomaisten käyttöön, Vinkvist sanoo.
Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että viranomaisen tarvitessa tukkoista 4G-verkkoa kuluttajien laitteet pudotetaan siitä pois.
Virve 2.0 otetaan laajamittaisesti käyttöön vuosien 2022-2025 aikana. Mikäli joku yksittäinen asiakasryhmä haluaa jatkaa Tetra-verkon käyttämistä, Erillisverkot voi käydä asiasta erillisiä neuvotteluja. Nykyisen Virven Tetra-pohjaisen tekniikan toimittaa Airbus ja se on luvannut verkolle tuen vuoteen 2030 asti.