AV-Comparatives on testannut peräti 250 eri tietoturva- ja antivirussovellusta, joita Android-laitteille saa. Tulokset ovat murheellisia. Testien mukaan useimmat virustutkat ovat käyttäjän kannalta hyödyttömiä. Ne eivät lisää käyttäjän suojaa ja jotkut on testin jälkeen jopa poistettu Play Storesta saatuaan haittaohjelman leiman kylkeensä.
Tutkimuksen perusteella 23 virustutkaa tunnisti sataprosenttisesti kaikki haittakoodinäytteet. Parhaiten pärjäsivät tunnetut yritykset, joiden tuotteet rankataan yleensäkin testien kärkeen: McAfee, Kaspersky Lab ja BitDefender ovat tästä hyviä esimerkkejä.
Huolestuttavaa on se, että testatuista 250 työkalusta yli puolet eli peräti 138 oli tehottomia. Ne tunnistivat testihaittakoodeista alle 30 prosenttia eli näillä työkaluilla ei voi suojata Android-laitettaan. Ne myös tekivät vääriä hälytyksiä tunnetuista puhtaista Google Playstä löytyneistä koodeista.
Testatuista työkaluista 32 arvioitiin tietoturva-ammattilaisten näkemyksen mukaan haittaohjelmiksi, joten ne poistettiin sovelluskaupasta. Huiput kirjasi Virus Shield -niminen työkalu, joka kyllä näyttää skannauksen etenemisen, mutta joka ei oikeasti skannaa laitetta millään tavalla. Tuhannet olivat silti maksaneet työkalusta.
AV-Comparativesin tuloksiin voi tutustua täällä. Yhtiön mukaan heikot virustutkat näyttävät amatöörien koodaamilta ja sellaisten kehittäjien tuotoksilta, jotka koodaavat kaikenlaisia sovelluksia. Tietoturva ja virusten tunnistaminen edellyttää kuitenkin erikoisosaamista.