Matkapuhelinten ja tukiasemien radiotaajuisen säteilyn turvallisuus pompahtelee keskusteluun tasaisin väliajoin, vaikkei näyttöä säteilyn ja syövän yhteydestä ole. Nyt ryhmä tutkijoita on Yhdysvalloissa esittänyt samanlaisen väitteen Bluetooth-nappikuulokkeista.
250 tutkijaa on allekirjoittanut vetoomuksen YK:lle, jossa ilmaistaan ”äärimmäinen huoli” Bluetooth-nappikuulokkeiden mahdollisesta säteilyvaarasta. Samainen vetoomus on lähetetty myös maailman terveysjärjestö WHO:lle.
Kalifornian yliopiston perhe- ja yhteisöterveyden tutkimuskeskuksen johtaja Joel M. Moskowitz on yksi vetoomuksen allekirjoittajia. Hänen mukaansa valtiolla ja viranomaisilla ei ole kiinnostusta reguloida valtavaa kulutuselektroniikan markkinaa. Hänen mukaansa säteilyn altistusrajat eli ns. SAR-arvot ovat aivan liian korkeita.
Moskowitz sanoo Healio-sivustolla, että suurin ongelma on näiden laitteiden tärkeys ihmisten elämässä. On kuitenkin mahdollista saada puhelimet tekemään vain sitä, mitä ne alun perin tekivät: puheluiden soittaminen ja tekstiviestittely.
Tämä on tietysti epärealistinen ajatus. Viime perjantaina nuoret eri puolilla maailmaa saatiin osoittamaan mieltä ilmastomuutosta vastaan, mutta yrittääkö joku saada lapset osoittamaan mieltä sen puolesta, että älypuhelimet kielletään terveydelle vaarallisina? Onnea vaan sille yritykselle.
YK:lle ja WHO:lle jätetyn vetoomuksen suurin ongelma on tietysti Bluetooth-nappikuulokkeiden säteilyn taso. Nappien RF-teho on 0,01 wattia, kun esimerkiksi älypuhelimen säteilyteho liikkuu 0,1-1 watin välillä.
Amerikkalaisasiantuntijat huomauttavat myös, että esimerkiksi Applen suosituissa Airpods-kuulokkeissa antenni ei ole korvakanavassa, mikä osaltaan pienentää muutenkin alhaista riskiä.