Suomessakin operaattoreilla on jo satoja 5G-tukiasemia. Monella tapaa 5G-verkot eroavat aiemmista polvista. Verkot ovat jo arkkitehtuuriltaan jaettuja. Sen takia niissä voidaan monia toimintoja virtualisoida eli ajaa joko paikallisilla tai pilvipalvelimilla. Markkinajohtaja tässä on PC-virtualisoinnin kehittänyt VMware.
Yhtiössä tietoliikennedivisioonan markkinakehityksestä vastaavan Nigel Stephenson menee jopa niin pitkälle, ettei usko 5G-verkon toteutuksen olevan mahdollista ilman virtualisointia, ts. NFV-tekniikkaa (Networks Functions Virtualization).
- Näemme, että virtualisointi tulee vaiheittain eri osiin verkkoa. Verkon rungossa eli ”coressa” on paljon kiinnostusta virtualisointiin, samoin asiakaspalveluissa kuten SDWAN ja IoT. Jotta voisi tukea 5G-verkon mahdollistamaa palvelujen skaalaamista, tiheyttä, sujuvuutta ja personointia tarvitaan automatisoitua, ohjelmistovetoista verkkorakennetta, Stephenson muotoilee.
VMwarella on palveluntarjojissa yli 70 globaalia NFV-asiakasta, jotka ovat toteuttaneet yli 120 erillistä NFV-ratkaisua. Asiakkaisiin kuuluvat esimerkiksi Ooredoo, Vodafone ja Telia, jossa VMwaren vCloud-ratkaisulla on toteutettu virtualisoituja palveluja sekä Ericssonin että Nokian laitteistolla.
Ericsson on ollut virtualisoinnissa VMwarelle tärkeä kumppani ja yrityksellä on oma sertifiointilaboratorio, jossa VMware-pohjaisia ratkaisuja voidaan validoida. Stephensonin mukaan Ericsson ja Nokia ovat virtualisoinnissa tällä hetkellä hieman eri linjoilla. – Nokia haluaa olla ainoa toimittaja verkon core-ratkaisuille, Ericsson on lähtenyt hakemaan virtualisoinnista täyttä hyötyä eli käytännössä irrottaa palvelut radiosta, Stephenson kuvaa.
5G-verkoissa tavoitteena on puristaa radiosta-radioon -linkin latenssi eli viive 1 millisekunnin luokkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että prosessoinnin pitää tapahtua lähellä verkon reunaa. NFV-pohjaisen ratkaisun taipumista tähänkin VMware demosi helmikuussa Barcelonan Mobile World Congress -messuilla.
- Demosimme, miten liveverkossa toteutettiin viipaleita (slices), joissa videoyhteys täytti 5G:n datakapasiteetti- ja latenssivaatimukset. Näytimme myös, iten sovelluksia voi työntää dynaamisesti lähemmäksi verkon reunaa, jolloin käyttäjät pääsevät nauttimaan 5G-radion datanopeudesta ja pienestä viiveestä.
Stephensonin mukaan verkon virtualisoinnin rajaa työnnetään koko ajan kauemmaksi. Raja menee viimeistään tukiaseman radiossa, mutta koko ajan NFV-tekniikoita työnnetään lähemmäksi sitä.