Suomeen on rantautunut uusi, jättikokoinen Hyalomma-punkki, joka haistaa uhrinsa kaukaa ja jopa juoksee uhrinsa perään. Onneksi avuksi ollaan ottamassa aivan uusinta tuholaistekniikkaa, jossa yhdistyy sekä IoT-anturointi, verkkotekniikka että laserlähettimet.
Business Finlandin 750 tuhannen euron hankkeessa on kehitetty punkkituhojärjestelmä, jonka kaltaista ei missään muualla ole ideoitu. Ratkaisun takana oleva tekniikka on tiukasti patentoitu, joten sen pohjalle voidaan suunnitella kasvavaa vientitoimintaa alihankkijoineen.
Järjestelmän ytimessä on millimetrialueen tutkaan perustuva havainnointimenetelmä, joka tunnistaa jopa muutaman millin kokoiset liikkuvat objektit piha-alueelta. Tunnistusantureita joudutaan asentamaan noin pari kappaletta kymmenen neliömetrin alueelle, mutta asennuksen jälkeen ne eivät tarvitse minkäänlaista huoltoa tai ylläpitoa. Anturit ovat Bluetoothin välityksellä yhteydessä kodin seinään asennettavaan keskusyksikköön.
Keskusyksiköstä data siirtyy 4G-yhteydellä AWS:n pilvipalveluun, jossa kohteen liikkeen ja muodon perusteella tekoäly tunnistaa punkit nimenomaan Hyalomma-lajin yksilöiksi. Järjestelmä voidaan myös opettaa tunnistamaan muita terminoitavia lajeja. Positiivinen tunnistus käynnistää automaattisesti seek-and-destroy -tyyppisen sovelluksen.
Nokian tähän sovellukseen räätälöimän keilanmuodostus- eli beamforming-tekniikan avulla Tickstop-järjestelmä (tick tulee englanninkielen punkki-sanasta) kykenee seuraamaan punkkia ilman viivettä millimetrintarkasti. Kun pahaa aavistamaton punkki pysähtyy sopivaan paikkaan, nurmikon kastelulaitteeksi naamioitu yksikkö ampuu siihen nopean, voimakastehoisen laserpulssin. Sen teho riittää neutralisoimaan punkin ja tekemään alueen vaarattomaksi.
Testeissä laitteisto on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Beetaversion testeissä Tickstop Oy kertoo pystyvänsä tuhoamaan jopa 97-98 prosenttia halutuista punkeista skannattavalla alueella. Hyötysuhde on niin korkea, että maailman luonnonsäätiö WWF on jo alustavasti moittinut laitetta liian epäinhimilliseksi.
Tällä hetkellä Tickstop kehittää eri alustoilla toimivaa mobiilisovellusta, joka näyttää sekä löydetyt että terminoidut punkit lajityyppeineen. Mobiilisovellusta kehitetään peliyhteisöjen avulla ja mallia siihen on haettu Fortnite-pelistä. Työn alla on myös Pokemon Go -tyyppistä virtuaalimaailmaa hyödyntävä käyttöliittymä.
Järjestelmään sisältyy 4G-keskusyksikkö, 2 tunnistusanturia sekä varsinainen ydin eli lasereita ampuva kastelulaitteeksi naamioitu laserase. 399 euron pakettihintaan tulee kuulumaan pilvipalvelu osana sopimusta. Tickstop Oy:n mukaan työn alla on kahdella itsenäisesti toimivalla laserilla varustettu versio niille, jotka haluavat punkeista eroon tuplanopeudella.