Nykyaikaisissa optisissa kuiduissa ja aaltoputkissa signaali etenee enimmäkseen suoria linjoina, mutta siroten mistä tahansa taivutuksista tai vikakohdista. Mutta jos aaltoputki valmistetaan materiaalista, joka tukee topologisesti suojattuja reunatiloja, valo voisi kiertää esteitä ja edetä ilman hävikkiä riippumatta siitä, mitä vikoja se kohtaa.
Alan aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyissä olosuhteissa ferriittisydämistä valmistetut fotoniset kiteet voivat toimia klassisten topologisten eristeiden sähkömagneettisina analogeina. Mutta tulokset ovat olleet vaatimattomia.
Pietarilaisen ITMO-yliopiston Alexander Khanikaev on ehdottanut uutta ratkaisua topologisesti suojattujen reuna-alueiden kehittämiseksi optiselle kaistalle. Hän on myös ensimmäinen, joka ehdotti, että topologiset reunatilat voidaan luoda metamateriaalien puitteissa.
Topologiset fotoniset tilat avaavat uusia mahdollisuuksia sähkömagneettisten aaltojen hallintaan. - Mahdollisuus jäljitellä aikaisemmin yksinomaan sähköisiin kiinteän tilan järjestelmiin kuuluvia ilmiöitä osoittaa, että voimme kehittää metamateriaalien fotoniikkaa syntetisoiduilla vapausasteilla, toteaa projektipäällikkö Alexander Khanikaev.
- Työmme osoittaa kokeellisesti, että pseudo-spin-aallon avulla on mahdollista manipuloida reunatilan virityksen suuntausta ja etenemissuuntaa metamateriaaleissa. Toisin sanoen se osoittautuu suojatuksi, mutta myös hallittavaksi.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 3.4.2019