Dipolissa järjestetään tänään ja huomenna pikavalmistukseen keskittyvä Nordic3Dexpo-tapahtuma. Tapahtuman alla UPM ja Carbodeon kertoivat kehittävänsä selluloosa- ja nanotimanttipohjaisia raaka-aineita, jotka soveltuvat 3D-tulostukseen. Nanotimanttipohjaisilla tuotteilla on hyviä ominaisuuksia: tuotteilla saadaan aikaiseksi erinomainen mekaaninen kestävyys ja niiden optimoidulla käytöllä voidaan estää lämmöstä johtuvaa taipumista. Tuoteuutuudet ovat saatavilla sekä granulaatti- että filamenttimuodossa.
Polymeerikohtaisesti räätälöidyillä nanotimanteilla voidaan parantaa komposiittimateriaalin termisiä ominaisuuksia ja täten parantaa merkittävästi sulan komposiittimateriaalin virtausominaisuuksia. Tämä tekee tulostuksesta selvästi nopeampaa.
Hienojakoiset selluloosakuidut puolestaan antavat komposiitille yritysten mukaan ”itseäänkantavaa sulavirtausominaisuutta”. Tämä mahdollistaa sekä pyöreiden että muiden monimutkaisten muotojen tulostamisen ilman vääntymisongelmia.
Toinen selluloosapohjaisten biokomposiittien hyöty liittyy tulostetun tuotteen jälkikäsittelyyn - se on yhtä helppoa kuin puulla. Tulosteilla on miellyttävä matta pinta ja 3D-tulosteet voidaan viimeistellä tavanomaisilla puuntyöstövälineillä.
Teknologien yhdistäminen avaa uusia mahdollisuuksia 3D-filamenttien muokkaukseen ja suuren skaalan tulosteiden valmistukseen. 3D-materiaalien markkinakoon on arvioitu olevan noin viisi miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.
Ensimmäiset UPM:n ja Carbodeonin yhteiset 3D-tuotteet perustuvat biopohjaiseen PLA-muoviin, mutta teknologiaa laajennetaan jatkossa myös muihin kestomuoveihin.