Suomalainen Awain lanseerasi eilen Dubaissa luksusautoihin tarkoitetun luksusavaimen, jonka karvalakkimallikin maksaa 40 tuhatta euroa. Kallein timantein koristeltu versio on nimeltään Phantom. Sitä valmistetaan vain yksi kappale ja hintaa tulee puoli miljoonaa euroa.
Awaimet valmistetaan 3D-tulostamalla. Valmistustekniikasta vastaa RD-Physics, jonka perustaja ja pääsuunnittelija Kim-Niklas Antin kertoi projektista tänään Nordic3Dexpo-tapahtumassa Espoossa.
- Awaimen suunnittelu lähti liikkeelle mallikappaleiden tulostamisesta, jonka avulla voitiin hylätä 99 prosenttia ideoista. Tämä on lähes ilmaista ja säästää merkittävästi aikaa ja rahaa.
Kun avaimen ulkonäkö oli selvillä, ryhdyttiin miettimään materiaaleja. Hiilikuitu on tietysti luonteva materiaali kalliille urheiluautolle. Myös jalometalleja testattiin, samoin titaania. - Näitä testattiin rosterilla, jota yritettiin kiillottaa, jotta nähtäisiin miltä se näyttää, Antin kertoi.
Luksusavaimen tekniikka on sama kuin halvan muovisen version. Avaimen alkuperäinen piirilevy pitää integroida uuteen koteloon, jotta saadaan selville, onko tuote helppo kokoonpantava. - Elektroniikan toleranssit ovat tiukkoja, joten jouduimme kokeilemaan paljon eri muotoja. Koska tulostus vie aikaa vain pari tuntia, voidaan yhden päivänä aikana tehdä useita tuotekehitysiteraatioita, Antin kehuu additiivisen valmistuksen etuja.
Yksityiskohtien viilaaminen vie aikaa, koska puhutaan millimetrien kymmenesosista. Nahka on Antinin mukaan hankala materiaali: se painuu jonkin verran kasaan ja on liukasta.
Awain-projektissa oltiin jo vuosi sitten siinä pisteessä, että 95 prosenttia tuotteesta oli valmis. Sen jälkeen on hiottu yksityiskohtia. Ja testattu, toimiiko avain käytössä? Tai heikentääkö kotelo signaalinvahvuutta? – Testasin toimivuutta äitini Audin vara-avaimen piirilevyllä, Antin paljastaa.
Awaimet on erittäin kalliita valmistaa, joten niitä ei voi valmistaa varastoon. Tämän takia markkinoinnille on iso merkitys. Tiettävästi Awaimelle on jo tilauksia olemassa, mutta tästä kuullaan varmasti myöhemmin lisää. Tilatutkin avaimet tullaan 3D-tulostamaan, joten additiivista valmistusta käytetään tuotteen kaikissa vaiheissa designista tuotantoon.
Äärimmäinen luksus voi sopia moneen muuhunkin tuotteeseen, esimerkiksi kelloihin. Mutta sopiiko additiivinen eli lisäävä valmistus suurten sarjojen halpatuotantoon. Antinin mukaan ei.
- Säännöllisin väliajoin joku sanoo, ettei pian kukaan työstä mitään, kun kaikki vaan 3D-tulostetaan. Mutta 3D-tulostuksessa lähdetään aina liikkeelle nollasta. Siksi se on aina hitaampaa, Antin muistuttaa.
3D-tulostus ei kuitenkaan ole vain demopuuhastelua. Esimerkiksi Wohlers Reportin mukaan jo noin 35 prosenttia kaikista 3D-tulosteista on jo lopputuotteita. – Tämä trendi vahvistuu koko ajan. 3D-tulostuksen rooli kasvaa pienten sarjojen valmistuksessa, Antin ennustaa.